Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Ujhelyi felszólítja a kormányt, hogy vegye igénybe az uniós segítséget a munkavállalók számára

Létrehozva:

A magyar kormány januártól újabb uniós forrásokat igényelhet a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került munkavállalók megsegítésére – jelentette ki Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője hétfői reggeli online sajtótájékoztatóján.

Mint elmondta, a források alapja az Európai Unió SURE programja, egy igen kedvező feltételekkel járó hitelrendszer, amelyet az Európai Bizottság tavasszal vezetett be annak érdekében, hogy segítse a válság által sújtott munkahelyek és munkavállalók védelmét, egyebek között a csökkentett vagy részmunkaidős foglalkoztatás vagy az önfoglalkoztatók bérkiegészítésének támogatásával. A képviselő szerint ebből a 100 milliárd eurós keretből számos uniós tagállam igényelt összegeket, azonban Magyarország meglepően keveset: míg Csehország 2 milliárd, Lengyelország 11 milliárd, Románia pedig 4 milliárd eurót igényelt, addig a magyar kormány mindössze 504 millióra pályázott.

„A magyar kormányra már akkor is nyomást kellett gyakorolni, hogy egyáltalán pályázzon a támogatásra, aztán pedig elhazudta, hogy milyen célokra fordítják pontosan a forrásokat” – fogalmazott az MSZP politikusa.

Ujhelyi István rámutatott: a kormány az uniós program alapján igényelt hitelből utófinanszírozza például a katásoknak adott átmeneti adókedvezményt, a családtámogatások rövid idejű kiterjesztését, de ebből biztosította – az eredetileg az MSZP által javasolt – egyszeri juttatás kifizetését is az egészségügyi dolgozóknak.

Hangsúlyozta: Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztoshoz fordult az ügyben, aki a napokban arról tájékoztatta, hogy a SURE programot igénybe vevő tagországok számára – így Magyarország számára is – elérhetővé teszik a még szabad forrásokat egy második pályázati körben, összesen mintegy 9,7 milliárd euró összértékben. Hozzátette: a magyar kormánynak már januárban jeleznie kellene pályázati szándékát és azt, hogy egészen pontosan milyen célokra kívánja elkölteni a támogatást.

„Az első körben kevés pénzre pályáztunk, de a sikeres lobbinknak köszönhetően” a kormány újabb összeget hozhat el Brüsszelből – hívta fel a figyelmet Ujhelyi István.

Felszólította továbbá a magyar vezetést, hogy „emberek valódi problémáival foglalkozzon a folyamatos propaganda és hazudozás helyett”, és az ellenzék valamint a szakszervezetek bevonásával dolgozzon ki programokat a munkavállalók megsegítésére.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink