Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Ujhelyi István az Európai Bizottságtól kéri el a magyar oltási tervet, mert a kormány nem küldte el neki

Létrehozva:

Szerinte az sem egyértelmű, kész van-e a terv.

Az Európai Bizottságtól kéri el a magyar kormány oltási tervét Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő, miután a kormánytól többszöri felkérésre sem kapta meg, írja a politikus közleménye. Pontosabban még nem kapta meg: az Emmi jelezte, nem illetékes, a KKM és a BM pedig 45 napos határidőt adott meg a válaszadásra (a veszélyhelyzetben ennyire emelte fel a kormány a közérdekű adatigénylés határidejét). Ujhelyi úgy gondolja, a kormánynak le kellett adnia az Bizottsághoz egy ilyen tervet.

Ujhelyi úgy látja, nem egyértelmű, kész van-e már a stratégia vagy sem, mindkettőre utaló nyilatkozatok hangoztak már el a kormány részéről. Azt is bírálta, hogy nem járnak elöl a Fidesz politikusai a beoltással kapcsolatban. „Orbán Viktor álságos módon azzal hárít, hogy megvárja, míg rá kerül az oltási sorrend, miközben nem tudjuk, hogy kinek hol a helye a sorban, nem tudjuk, mi alapján osztályoznak, egyáltalán ki dönt ebben a kérdésben. Ráadásul a kormányfő a később hiánycikké vált influenzaoltás propagálásakor még nem volt ennyire előzékeny” – fogalmazott Ujhelyi. 

„Jogunk van tudni, hogy mit tartalmaz pontosan a kormányzat oltási stratégiája, illetve hogy milyen ütemezésben, milyen körben, milyen kapacitásháttérrel tervezi a kormány beadni a vakcinákat!” – hangsúlyozta az MSZP politikusa. 

Legnépszerűbb cikkeink