Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Ujhelyi: a Fidesz leszavazta az ingyenes tesztelést

Pesti Hírlap

Létrehozva:

Fotó: Európai Parlament

Ujhelyi István szerint a magyarokon kívül senkit sem érdekel az EU-ban, mi lesz azokkal, akik keleti vakcinát kaptak.

Az MSZP európai parlamenti képviselője érthetetlennek tartja, hogy bár tele van a raktár nyugati engedélyezésű vakcinákkal, a kormány mégis kampányt indít a kínai oltás népszerűsítésére.

„Az, hogy konkrét számhoz kötik az újabb és újabb enyhítéseket, szakmaiatlan és felelőtlen döntés, Orbán Viktor szemében ugyanis felülírja a 2022-es választás a magyar emberek életét” – mondta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP) képviselője a 168.hu KeljfelJancsi című műsorában. 

Az uniós oltási igazolvánnyal kapcsolatban kijelentette, „nem volt fenntartható, hogy többszázezer magyar képtelen megtudni a különböző tagállamok karanténszabályait, tehát a kezdeményezésnek a célja az volt, hogy minden tagállam kényszerítve legyen arra, hogy egységes szabályozás legyen az EU-ban”. Hozzátette, hogy a turizmus és a közlekedés is nehéz időszakot élt meg az elmúlt egy évben, és „sírva könyörögtek” a szakmai szervezetek a koordinációért. 

A vakcinaigazolvánnyal kapcsolatos EP-döntés kapcsán Navracsics Tibort megcáfolva kijelentette: ez egy jogszabály, nem pedig egy politikai állásfoglalás. Hangsúlyozta: „elindult a szkander a tanács és a parlament között, azonban azt is látni kell, hogy a tagállamok vitájában rajtunk, magyarokon kívül senkit nem foglalkoztatott, mi lesz azokkal akik keleti vakcinát kaptak”. „Tele van a raktár nyugati engedélyezésű vakcinával, mégis kampányt indít a kormány a kínai vakcina népszerűsítésére” – mondta Ujhelyi, de hozzátette, hogy amit ajánl a háziorvos, azt el kell fogadni. 

A politikus szerint egyértelmű, hogy a magyar védettségi igazolvány szándékosan nem felel meg a szabályozásnak, ugyanis egy korábbi tanácsülésen világosan kifejtették a fő alapelveket. Eszerint a dokumentumnak tartalmaznia kell, hogy milyen típusú vakcinát, hányat és mikor kapott az érintett. A képviselő szerint szántszándékkal vezette be a ilyen formában az oltási igazolást a kormány, hiszen az európai unióban 26 tagállam csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákat használja. „Ki megy szembe az autópályán, a 26 másik tagállam, vagy mi?” -tette fel a kérdést Ujhelyi.

Kiemelte: ő maga is örül a lassan 4 millió beoltottnak, azonban a vakcinázás csak egy része a védekezésnek. Kisebb átoltottság mellett sincs akkora félelem nyugaton az emberekben, mint idehaza, ahol még mindig közelít a 200-hoz a napi halálozás, mondta, majd kiemelte: azzal, hogy a tesztelést negligáljuk, nem lehetőséget, hanem kötelességet szalasztunk el. Megjegyezte, hogy csütörtökön a Fidesz leszavazta az Európai Parlamentben, hogy ingyenes legyen a tesztelés.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink