Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Szombattól újabb lazítások következnek

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

Éjféltől lesz csak kijárási tilalom, este 11-ig lehetnek nyitva a boltok.

Védettségi igazolvánnyal lehet menni moziba, edzőtermekbe és vendéglátóhelyek belső tereibe, valamint szabad lesz éjszaka horgászni. Orbán Viktor reggeli interjújából megtudhattuk, hogy Montenegróban is van tengerpart, és oda már biztosan érvényes lesz a oltottak igazolványa.

Ha elérjük a 4 millió beoltottat, újabb lépcső következik – mondta Orbán Viktor szokásos, péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök bejelentette, hogy egy újabb szakaszhatárhoz érkezünk, szombat reggeltől a kijárási tilalom kezdete módosul: éjfélre kell hazaérni, a vendéglátóipari egységek és boltok este 11-ig lehetnek nyitva, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára pedig újabb lehetőségek nyílnak meg – mozik, edzőtermek, a vendéglátóhelyek belső terei – rokon kíséretében a fiatalok és a gyerekek is látogathatják a helyeket. Ehhez pedig már kevesebb, mint 100 ezer oltást kell beadni, ezért holnap reggeltől életbe léptetik a szabályokat.

A kormányfő azt is elmondta, döntöttek arról, hogy a 16-18 év közöttieket Pfizer vakcinával oltják az érettségik, tehát május 10-e után. 

Orbán szerint a védettségi igazolványokkal szembeni alkotmányos kifogások nem megalapozottak. Szijjártó Péter kétoldalú megállapodásokat fog kötni a „fontos országokkal” arról, hogy egymás igazolványait elfogadjuk. Eddig Szerbiával és Montenegróval – „ott is van tengerpart”, mondta – már megállapodtak, tárgyalnak a többi országgal. 

A miniszterelnök megígérte, hogy a kínai vakcinával beoltottak szabadon utazhatnak majd a nyár során. Hozzátette, hogy „uniós igazolvány vagy lesz vagy nem, mi arra nem akarunk várni, addig használjuk a nemzeti igazolványokat, és kölcsönösség alapján megállapodást kötünk a szomszédokkal”.

Az egyetemek átalakítása is szóba került. Orbán szerint Magyarországon rendkívül rugalmatlan felsőoktatási rendszer működik, a korábbi sikerek fénye is megkopott. „A büszkeségre kevesebb okot találunk ma, a felsőoktatásban, a fiatalokban, tanárokban több van, mint a teljesítmény, amit leadnak” – vélte a miniszterelnök, aki szerint nem elég vonzó a rendszer, nem honorálja kellőképpen a teljesítményt. Orbán Viktor úgy gondolja, sok mindent meg kell változtatni, kifejtette, hogy „a világ legjobb egyetemei alapítványi formában működnek”, ezzel magyarázta, miért alakítják át a magyar felsőoktatást is. 

„Több egyetem maga keresett meg minket, hogy szeretnének átalakulni” – mondta, és megjegyezte, hogy soha ennyi vagyont nem kaptak az egyetemek, mint most. „A műveltség, tudás húzóerő, ennek mennyisége és minősége javul, ez jobban húzza majd a gazdaságot” – tette hozzá.

PH

Legnépszerűbb cikkeink