Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Óriási kamatemelést jelentett be a jegybank

Létrehozva:

Ám ezzel be is fejezik a kamatemelést. Matolcsy György szerint jó nagy pontot tettek ennek végére, aminek viszont a forint pedig nem örül.

A 13 százalékos alapkamattal a jegybank lezárta az eddigi 16 hónapos kamatemelést. „Jó nagy pontot tettünk, hogy mindenki láthassa, vége van” mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a monetáris tanács keddi ülését követően.

Így emelnek ők

A monetáris tanács 125 bázisponttal, 13,0 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot; a piac 100 bázispontos emelésre számított.

A testület az ülés után kiadott közleményében azt írta, megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjével a kamatkondíciók kellően szigorúvá váltak, ami biztosítja az inflációs cél elérését.

Előtekintve a likviditás szűkítése és a monetáris transzmisszió további erősítése kerül az MNB fókuszpontjába, ennek érdekében a jegybank a jövőben újabb intézkedésekről dönthet – tették hozzá.

Megjegyezték, október 1-jétől a kötelező tartalékráta emelésével, a rendszeres jegybanki diszkontkötvény-aukciókkal és a hosszabb futamidejű betéti eszköz elindításával az MNB jelentősen szűkíti a forintlikviditást. Emellett a napi rendszerességgel tartott, devizalikviditást nyújtó tenderekkel a swap-hozamok emelkedésén keresztül is növeli a monetáris transzmisszió hatékonyságát. E jegybanki intézkedések tovább szigorítják a monetáris kondíciókat, így az eddigi alapkamat-emelések dezinflációs hatása számottevően fokozódik – állapította meg a testület.

Matolcsy György: a jegybank más eszközökkel folytatja az infláció elleni küzdelmet

Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet – mondta Matolcsy György, a döntést követő sajtótájékoztatón.

Megjegyezte, hogy ebben az évben még nő az inflációs ütem és csak a jövő év első felében áll meg, tetőzik, majd lassú csökkenésnek indulva 2024-ben ér a jegybanki cél közelébe.

Nem tetszik a forintnak a döntés

Gyengült a forint a döntést követően.

A bejelentést megelőzőn az euró 405,08 forinton, tíz perccel később 406,76 forinton állt. A frank 425,74 forintról 427,93 forintra, a dollár pedig 421,05 forintról 422,80 forintra drágult.

Legnépszerűbb cikkeink