Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Növelte mozgásterét a monetáris tanács

Létrehozva:

A Monetáris Tanács üléseinek helyt adó tanácsterem a Magyar Nemzeti Bank épületében 2013. február 27-én. | Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A monetáris tanács a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött.

Ennek értelmében december 1-jei hatállyal az egynapos jegybanki betét kamatát 45 bázisponttal 1,60 százalékra, míg az egynapos és az 1 hetes fedezett hiteleszköz kamatát 105 bázisponttal 4,10 százalékra emelte.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint a testület áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat, és meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását. A közleményben emlékeztettek arra is, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. 

A monetáris tanács novemberi kamatközleményében jelezte, hogy az elmúlt időszakban felerősödtek az olyan rövid távú pénz- és árupiaci kockázatok, amelyekre gyorsan és a szükséges mértékben kíván reagálni a jegybank.

Az egyhetes betéti eszköz kamata az elmúlt hetekben az alapkamat szintje fölé emelkedett. A kamatfolyosó kiszélesítése és felfelé aszimmetrikussá tétele szervesen illeszkedik a monetáris politika új szakaszának stratégiájába. Az árstabilitás elérése és fenntartása érdekében kiemelten fontos, hogy a jegybank számára elegendő mozgástér álljon rendelkezésre, biztosítva a gyorsan változó környezetből fakadó kockázatok hatékony kezelését – írták.

Elemzők szerint számítani lehetett arra, hogy a kamatfolyosót kiszélesíti és felfelé tolja a jegybank, ezzel a lépéssel ugyanis mozgásteret teremt magának, például Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője az MTI-nek felidézte, hogy a múlt héten az egyhetes betéti tenderen a kamat már 2,9 százalékra emelkedett, és ezzel megközelítette a kamatfolyosó felső szélét, amely effektív korlátot jelent.

Az MNB ezen a héten csütörtökön a mostani döntés nélkül már nem tudott volna érdemben szigorítani – jegyezte meg, rámutatva, hogy a legújabb lépés további mozgásteret nyit a monetáris politika számára, hogy beavatkozzon a gazdaságba, és megfékezze az infláció emelkedését. Azt azért megjegyezte, hogy a kamatfolyosó módosítása önmagában még nem minősül szigorításnak, ehhez szükség van arra, hogy csütörtökön az MNB tovább emelje az egyhetes betéti eszköz kamatát, amin a várakozások szerint minimum 30 bázispontos emelést hajt majd végre a jegybank, de ennél nagyobb szigorítás sem elképzelhetetlen.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink