Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Női kézilabda: Nehéz lesz, de talán nem lehetetlen

Létrehozva:

Háfra Noémi, a magyar (j) és Patricia Andreia Da Silva Lima, a portugál válogatott játékosa a női kézilabda Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen az Érd Arénában 2021. október 6-án. | Fotó: MTI / Kovács Tamás

Merész célnak tűnik a negyeddöntőbe jutás a magyar női kézilabda-válogatott számára a ma kezdődő spanyolországi világbajnokságon.

A tokiói ötkarikás játékokon elért hetedik hely után kinevezett Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány vezetésével némileg átalakult, megfiatalított csapatnak tudása maximumát kellene nyújtania, hogy reális esélye legyen célja elérésére, azaz a magyar szövetség elvárása, illetve a kapitány célkitűzése szerinti negyeddöntőbe jutásra.

 

Tartalékosan

A szakvezető elmondta, hogy próbálták megtartani a tapasztalt játékosokat, és mellettük felépíteni a fiatalokat, de ez az elképzelésük felborult, így hiányoznak az idősebbek a keretből. Tomori Zsuzsanna két héttel ezelőtt lemondta a vb-szereplést, Kovacsics Anikó sérült, Janurik Kinga koronavírusos, Szucsánszki Zitára, Csiszár-Szekeres Klárára, Kisfaludy Anettre, Kovács Annára, Lakatos Ritára és Helembai Fannyra a fiatalítás, illetve szakmai okok miatt nem számít a kapitány, ráadásul Szöllősi-Zácsik Szandra kihagyta a felkészülést és az olimpiai bajnok Franciaország elleni vesztes edzőmérkőzéseket (28-33 és 28-29), így csak Spanyolországban csatlakozik társaihoz.

 

Ez vár ránk

Válogatottunk a csoportmérkőzések során Szlovákiával, Csehországgal és Németországgal találkozik Llíriában. A csoport első három helyezettje kerül a középdöntőbe, ahova magukkal viszik a másik két továbbjutó elleni eredményeiket, az utolsó helyezettek pedig az Elnök Kupáért kiírt alsóházi rájátszásban folytatják szereplésüket.

A továbbjutás a papírforma szerint nem okozhat gondot, bár október közepén, Golovin kapitányi premierjén csak 30-28-ra sikerült legyőzni a több korábbi és jelenlegi NB I-es játékossal felálló Szlovákiát. A szlovák csapat Madridban készült a világbajnokságra, és múlt hétvégén a házigazdáktól, valamint Németországtól és Lengyelországtól is kikapott.

A Bajnokok Ligája-címvédő norvég Vipers Kristiansandban szereplő Markéta Jerábková és Jana Knedlíková által vezérelt Csehországgal meggyűlhet a bajunk, akárcsak a legutóbbi találkozón, a 2017-es németországi világbajnokság csoportkörében, amikor csak 30-29-re sikerült nyerni. A csehek a múlt héten felkészülési tornát rendeztek, amelyen Svájctól 29-25-re, a norvég B válogatottól 26-25-re kikaptak, Izlandot viszont 27-25-re legyőzték.

Harmadik csoportmérkőzésünk Németország ellen pikáns meccsnek és reményeink szerint csoportdöntőnek ígérkezik. Pikáns azért lesz, mert a német válogatottból Alicia Stolle és Emily Bölk a Ferencváros játékosa, mi a mieink közül ketten, Szikora Melinda (Bietigheim) és Albek Anna (Metzingen) a német bajnokságban játszanak. A 2018-as franciaországi Európa-bajnokság középdöntőjében Háfra Noémi emlékezetes hajrágóljával még a magyar együttes győzött, legutóbb, a tavalyi kontinenstornán viszont a németek nyertek 32-25-re. A madridi tornán a szlovákokat 32-25-re, a lengyeleket 31-27-re legyőzték, a spanyoloktól pedig 23-22-re kikaptak.

A küzdelmek a középdöntőben négy, egyenként hatcsapatos csoportban folytatódnak, innen az első két-két helyezett kerül a negyeddöntőbe. A magyar csapat továbbjutása esetén a Koreai Köztársaság, Dánia, a Kongói DK és Tunézia alkotta csoport három továbbjutójával találkozhat Granollersben.

A negyeddöntők vesztesei az 5-8. hely valamelyikére kerülnek besorolásra a középdöntőben elért pontjaik és a gólkülönbségük alapján, a többiekre pedig várnak az elődöntők, a bronzmeccs és a döntő.

 

Norvégia az esélyes

Az aranyérem legnagyobb esélyese az Európa-bajnoki címvédő Norvégia, amelynek dolgát ezúttal is az olimpiai bajnok Franciaország, valamint a tokiói második helyezett oroszok nehezíthetik meg leginkább. A vb-címvédő Hollandia négy közé kerülése nem lenne meglepetés, a két évvel ezelőtt döntős, ezúttal házigazda Spanyolország kiugróan jó szereplése viszont igen, mivel keretéből hiányzik a Ferencváros és a Siófok korábbi, a Vipers jelenlegi irányító-átlövője, Nerea Pena, valamint az Érd, a Győr és a Siófok egykori légiósa, Mireya González Álvarez is.

 

Az E csoport programja:

Csütörtök:

18.00 Németország–Csehország

20.30 Magyarország–Szlovákia

Szombat:

18.00 Németország-Szlovákia

20.30 Magyarország-Csehország

Hétfő:

18.00 Csehország-Szlovákia

20.30 Magyarország-Németország

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink