Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Már a kamaszok is kaphatják a harmadik oltást

Létrehozva:

Diákok oltásra várnak szüleikkel Budapesten, a Városmajori Gimnáziumban 2021. augusztus 30-án. Az iskolákban a koronavírus elleni oltásokat augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án adják be az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával. Az oltás Pfizer-vakcinával történik. | Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Az oltási akció kezdete óta már 15 ezer 12-17 éves oltását kérték a szülők, közülük 11 ezren az első oltásra érkeztek, csaknem ezren pedig a harmadik oltást is felvették.

A koronavirus.gov.hu kormányzati portál szerint Magyarország készen áll az 5-11 évesek oltására is, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte a Pfizer oltóanyagát erre a korosztályra. Az első gyermekek oltására való vakcinaszállítmány várhatóan december 21-én érkezik a portálon olvasható információk szerint, és mint írták, a gyermekek oltásának előkészítését megkezdte az oltási munkacsoport, a tudnivalókról időben tájékoztatást kapnak a szülők.

Ha a szülő szeretné 12-17 éves gyermekét beoltatni, azt most is megteheti az oltási akcióhéten, akár előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül, és a 18 év alatti korosztály számára is van lehetőség a megerősítő, harmadik oltás felvételére. Ez különösen indokolt lehet a krónikus betegséggel küzdő, kockázati csoportba tartozó fiataloknál – emelték ki, hozzátéve, hogy a szülőknek ez esetben érdemes a gyermek kezelőorvosával, gyermekorvosával konzultálni.

Jelenleg a 16-17 éves korosztály átoltottsága 57 százalékos, oltásuk május közepén kezdődött, a 12-15 éves korosztály oltását egy hónappal később indították el, ebben a korcsoportban 38 százalékos az átoltottság.

A kamaszok oltására a tanév elején célzott oltási akciót is szerveztek az iskolákban. A 18 év alatti korosztályt a jelenlegi hatósági engedélyek alapján csak Pfizer-vakcinával lehet oltani.

A cikkben megjegyezték, hogy a gyermekek védelme érdekében a kormány több intézkedést is elrendelt a közelmúltban: a pedagógusok számára már tavasszal oltási akciót szervezett, mostantól a  pedagógusoktól is elvárt az oltás felvétele az állami fenntartású iskolákban, az iskolákban továbbra is fontos a megelőző higiénés szabályok betartása, az iskolaigazgatók előírhatják a maszkviselést, és decembertől csak védettségi igazolvánnyal léphetnek be a külsős dolgozók az iskolákba.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink