Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kemenesi Gábor szerint majdnem tökéletesen véd a maszk

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

A virológus egy dél-koreai tanulmányra hívta fel a figyelmet.

A maszkviselés nagymértékben csökkenti a koronavírus-fertőzésnek való kitettséget a tömegközlekedés során – erre a megállapításra jutott egy friss dél-koreai tanulmány, amelyre Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa hívta fel a figyelmet a Facebook-oldalán.

A Science Advances tudományos lapban közzétett tanulmány szerzői azt modellezték, hogy a maszkviselés és a távolságtartás miként hat vírus terjedésére a tömegközlekedés során – írta a Telex.

„Kifejezetten csúcsidőszakra vonatkozóan, csak a távolságtartás alkalmazásakor 64 százalékkal csökkent a vírus átadása. Kizárólag maszkozásnál, távolságtartás nélkül – ez számít a leginkább életszerűnek egy buszon – 93,5 százalékos csökkenést lehet elérni a tanulmány szerint” – emelte ki Kemenesi.

„Ne feledjük, a légúti fertőzéseknél beszélhetünk nagy cseppes és aeroszolos ürítésről is. A távolságtartás leginkább az előbbi kivédésére szolgál. A maszk azonban mindkettőt megfogja” – írja Kemenesi, aki szerint úgy kellene a maszkokra gondolnunk, mint a vakcinák melletti másik jelentős védelmi megoldásra. 

A virológus szerint már tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre a maszkok járványvédelemben betöltött fontos szerepéről. Kemenesi már szeptember elején is felhívta a figyelmet a maszkviselés fontosságára. 

A koronavírus-járvány negyedik hulláma felívelő szakaszban van Magyarországon, a kormány egyelőre mégsem nem tervez új járványügyi korlátozást bevezetni. Hiába javasolja ezt egyre több szakértő és szakmai testület is, elzárkóznak a kötelező beltéri maszkhasználat visszavezetésétől. 

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő az RTL Klub Híradójának nyilatkozva hétfőn egyenesen gyávaságnak nevezte, hogy sem a főváros vezetése, sem a kormány nem tette ismét kötelezővé a maszkot a tömegközlekedési eszközökön. Kunetz szerint a zárt közösségi terekben és a közlekedési eszközökön ráadául FFP2-es maszkot kellene az embereknek hordaniuk.

Persze mindig van kivétel:a kazincbarcikai önkormányzat úgy döntött, hogy ahol megtehetik, saját hatáskörben bevezetik a maszkhordási kötelezettséget. 

Legnépszerűbb cikkeink