Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológus

Létrehozva:

46 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár.

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője. Jakab Ferenc professzort a Pécsi Tudományegyetem saját halottjának tekinti, emlékét tisztelettel és kegyelettel megőrzi.

Jakab egyetemi tanár volt, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője. A korábbi Koronavírus-kutatási Akciócsoportot is vezette.

Jakab Ferenc professzort a Pécsi Tudományegyetem saját halottjának tekinti, emlékét tisztelettel és kegyelettel megőrzi – írta honlapján az egyetem. Temetéséről később intézkednek.

Jakab Ferenc a koronavírus-járvány alatt tett szert országos ismertségre, amikor rendszeresen megszólalt mind a járvány terjedésével, mind az oltásokkal kapcsolatban.

Jakab Ferenc 1977-ben született Marcaliban. Kaposváron érettségizett, majd 2002-ben diplomázott a PTE TTK biológia–kémia szakán. Hosszú időt töltött víruskutató laborokban Hollandiában, Belgiumban és az Egyesült Államokban – olvasható a PTE honlapján.

A Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karán, az Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola hallgatójaként szerezte meg PhD fokozatát 2005-ben. 2020-ban megszerezte az MTA doktora címe

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán megalapította a Virológiai Kutatócsoportot, melynek keretein belül az állatokról emberekre terjedő vírusokat, úgynevezett virális zoonózisokat kutatták.

2020 márciusában lett a koronavírus-kutatócsoport vezetője.

(Kiemelt képünk: Jakab Ferenc. Fotó: Virológia Pécs hivatalos Facebook oldala)

Legnépszerűbb cikkeink