Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Egyre nagyobb járványokat okoz az emberiség

Létrehozva:

Kemenesi Gábor | Fotó: Csortos Szabolcs / UnivPécs

Harmincezer olyan vírus van a természetben, amely a koronavírushoz hasonló és becslések szerint  1,7 millió olyan vírus lehet, amelyről semmit sem tudunk.

Ellenük nem készül tíz hónap alatt vakcina – mondta Kemenesi Gábor virológus, a PTE Szentágothai Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának munkatársa.

 A Magyar Tudomány Ünnepén elhangzott beszédében Kemenesi kifejtette: harmincezer olyan koronavírus van a természetben, amely a jelenlegi járványt okozó koronavírushoz hasonló – vagyis viszonylag hatékony és eredményes – átugrási képességgel rendelkezik 

A kutató kifejtette, milyen körülmények „szerencsétlen” együttállása szükséges ahhoz, hogy egy a mostani pandémiához hasonló járványt okozó vírus át tudjon ugrani a gazdaszervezetről az emberre. Nem meglepő, hogy e külső tényezők érvényesülése szempontjából az ember kulcsszerepet játszik. Szinte minden eddig ismert kórokozó terjedési képességét meghatározta ugyanis, hogy az ember hogyan alakította át a gazdaszervezetnek otthont adó élőhelyet.

Az erdőirtás, utak építése, a városiasodás, a globális közlekedés, az állattenyésztés, a természetes élőhelyek mezőgazdasági célú feldarabolása egyre több és nagyobb járványhoz járul hozzá. – idézte Kemenesit az MTA beszámolója, amelyet a Portfolio szemlézett.

Hogy ez mit jelenthet a jövőre nézve, azt a Bangladesben szinte évről évre problémát okozó Nipah-vírus, a Dél-Amerikában több évtized után felbukkanó, vérzéses lázat okozó Sabia-vírus vagy a madárinfluenza-vírusok megjelenése mögött meghúzódó okok és körülmények bemutatásával személtette.

Kemenesi Gábor szerint a COVID-19-járvány orvosi szempontból sikeres kezeléséhez nagyban hozzájárult, hogy a SARS-szerű vírusok alapvető tulajdonságait csaknem húsz éve ismerjük. Becslések szerint azonban 1,7 millió olyan vírus lehet, amelyről semmit sem tudunk. Ellenük biztosan nem készül tíz hónap alatt vakcina – hangzott el. Így annyit tehetünk, hogy ha küzdünk a klímaváltozás ellen, küzdünk a járványok ellen is – zárta előadását a virológus.

Legnépszerűbb cikkeink