Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Magyar Orvosi Kamara: Szomorú karácsony lesz rengeteg családnak

Létrehozva:

Védőfelszerelést viselő ápoló és orvos a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. december 8-án. | Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A MOK elnöksége drámai hangvételű felhívást jelentetett meg.

Tombol a járvány Magyarországon, a számok meredeken emelkednek. A napi 178 halott az heti ezer, ha a számuk nem emelkedik tovább. De fog – írja Levegőt! címmel a MOK elnöksége, a honlapján megjelent drámai hangú felhívásban.

A szerdai adatok szerint 565 beteg van lélegeztetőgépen. Ez legalább másfélszer, de inkább kétszer annyi súlyos állapotú beteget jelent, aki már intenzív ellátásra szorulna, ha lenne számára hely – idézi a felhívást a napi.hu.

Gőzerővel dolgozva is belefulladnak a betegekbe a Sürgősségi osztályok (SBO-k), újabb és újabb osztályokat alakítanak át és nyitnak meg a Covid ellátáshoz, ide szemészeket, urológusokat, sebészeket és ezen osztályok nővéreit átvezényelve. Telítődnek az intenzív osztályok is az újabb és újabb részelegek megnyitása ellenére – írták, hozzátéve: 

itthon a jól induló, ám lelassuló oltáskampányon kívül nem történt érdemi megelőző intézkedés.

Az intenzív osztályok egy ponton túl racionálisan nem bővíthetőek tovább, mert a személyzet egyre fogyott az előző járvány óta. Nélkülük pedig nincs valódi terápia – nyomatékosítja a kamara. A szakma szerint a sok halálozás nem a gépek, nem az orvosok, hanem a nővérek, szakdolgozók hiányával magyarázható.

„Nem érezzük úgy, hogy megbecsülik a munkánkat – jelenti ki a MOK, kiemelve, hogy nem a taps, a pizza hiányzik, de van valami súlyosan disszonáns abban, ha valaki otthonától távolra vezényelve, megkérdőjelezhető körülmények között elhelyezve napi 12-24 órákat megfeszítve dolgozik a betegek ellátásán, miközben mások korlátozásoktól mentesen járnak tömegesen szórakozni  – potenciálisan fertőzni és megfertőződni. Ha magyar társadalom nem akar karácsonyra rengeteg halottat, akkor rendezzék az ügyeleti díjazást, emeljék meg a szakdolgozói béreket kezdjék meg az egészségügy problémáinak kezelését, de legfőképpen: lassítsuk le együtt a betegek számának növekedését, a kórházak elözönlését, különben nagyon szomorú karácsonya lesz rengeteg családnak – írták.

Legnépszerűbb cikkeink