Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

„Túl magas antitestszint nincs”

Létrehozva:

Önkormányzat antitestszint-vizsgálat a Városház Parkban 2021.július 5-én. | Fotó: Dimény András

Zacher Gábor, Jakab Ferenc és Szekanecz Zoltán arra kérik az embereket, higgyenek az oltást fejlesztő kutatóknak.

„Két hete még nagyon optimista voltam, hogy relatíve könnyen megússzuk a 4. hullámot, de ma már nem annyira, látva a fertőzöttek meredeken emelkedő számait” – mondta Jakab Ferenc virológus a KOVIDők csütörtök esti élő adásában, amelyet a Pénzcentrum szemlézett.

„Jelenleg nem lehet tudni, mikor tetőzik a járvány negyedik hulláma, aki ezt most bemondja, annak jósgömbje van vagy tarot kártyát használ. A delta minimum 5-ször gyorsabban terjed, viszont az emberek 60 százaléka már be van oltva. Nem is az számít, hányan kapják el a betegséget, arra kell koncentrálni, hogy hányan kerülnek kórházba” – fejtegette. 

Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos és sürgősségi szakorvos elmondta: egyik oltás sem 100 százalékos. Azt látják, hogy egyre több fiatal kerül kórházba, az időseket viszont súlyosabban érinti a megbetegedés. Elsősorban az oltatlanok vannak veszélyben, erre a mostani 60 százalékos átoltottságra nem nagyon lehetünk büszkék. Nagyjából 7-8 oltatlanra jut egy oltott a súlyosabb esetek körében – mondta Zacher.

Szekanecz Zoltán belgyógyász, immunológus, reumatológus, az MTA doktora azt mondta, hogy azok is egyeztessenek a háziorvosukkal, akik a betegséget enyhe tünetekkel vészelik át, mert fontos, hogy ne súlyosbodjanak a tünetek. Szerinte a Covidot az elején lehet megfogni, az első 5-7-12 napban dől el, hogy később mennyire lesz súlyos a betegség. 

A harmadik oltás kapcsán a szakemberek egyetértettek abban, hogy mindenkinek ajánlott.

„Tartsd szárazon a puskaport és magasan az antitestszintet! Túl magas antitestszint nincs – üzente Jakab Ferenc, aki szerint senki ne dőljön hátra, mert megkapta a második oltását, mert néhány hónap után drasztikusan csökkenni kezd az antitestek száma, és a delta variáns hamarabb tud bajt okozni a tüdőben. „A társadalom a bizalomra épül. Megbízunk a fodrászunkban, amikor hajfestéket készít, de ha a kutató azt mondja, hogy itt van a vakcina, add be, megvéd, akkor miért nem hisznek neki? Szerte a világon kutatók százezrei, milliói azon dolgoznak, hogy az embereket megvédjék, könyörgöm, higgyünk nekik, és adjuk be az oltást!” – üzente a pécsi tudós.

Legnépszerűbb cikkeink