Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az utóbbi negyven évben világszerte hatodával esett vissza a házi verebek száma

Létrehozva:

Fotó: Benoît Personnaz / Biosphoto / AFP

Azaz mintegy 600 millióval van kevesebb a madárból.

Európában 247 millió példánnyal van kevesebb, mint 1980-ban – írja az MTI egy a The Guardianban is megjelent tanulmány alapján. 

A csökkenő populációjú madarak között van többek között a sárga billegető és a seregély amelyekből 97, illetve 75 millióval, valamint a pacsirta, amiből 68 millió példánnyal lett kevesebb a kontinensen. A brit Királyi Madárvédő Társaság (RSPB), a BirdLife International és a Cseh Ornitológiai Társaság tudósai az Európai Unióban és Nagy-Britanniában őshonos 445 madárfajból 378 adatait elemezték. Eredményeik szerint a költőmadarak egyedszáma 1980 és 2017 között 17-19 százalékkal csökkent. Különösen azoknak a fajoknak a populációja esett vissza, amelyek a mezőgazdasági területekkel vannak kapcsolatban. 

Mint kiderült, leginkább a házi verebek létszáma csökkent: populációjuk megfeleződött, míg közeli rokonuk, a mezei veréb populációja 30 millióval lett kevesebb. Mindkét faj létszámának visszaesésében szerepet játszott a mezőgazdasági területek megváltozott művelése, de a házi verebek sok városból is eltűntek. Az okokat egyelőre kutatják, de ebben szerepe lehet a szűkös táplálékforrásoknak, valamint a madarakat sújtó betegségeknek.

Fiona Burns, a kutatás vezetője, az RSPB tudósa szerint az ENSZ biológiai sokféleségről szóló egyezményének jövő évi ülése döntő fontosságú lesz ahhoz, hogy erős kereteket teremtsenek a kihalás megelőzésére és számos faj populációjának helyreállítására.

A tanulmányból az is kiderült, hogy miközben 900 millió madárral csökkent a teljes populáció, a megvizsgált 378 fajból 203 létszáma nőtt. A 340 millió példányos növekedés 66 százaléka nyolc madárfajtól eredt, ezek a barátposzáta, a csilpcsalpfüzike, a feketerigó, az ökörszem, az aranypinty, a vörösbegy, az erdei galamb és a kék cinege.

A tanulmány szerint tizenegy ragadozómadár-faj – köztük a vándorsólyom, a rétisas és az ölyv – populáció-létszáma 1980 óta több mint duplájára nőtt, bár ezek egyébként elég ritka madarak. A kutatók úgy vélik, ezen fajok a madárvédelemnek, a káros növényvédő szerek visszaszorulásának és a fajrehabilitációs programoknak köszönhetően szaporodhatnak most jobban.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink