Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Rengeteg covidos szarvast találtak

Létrehozva:

Fotó: James Hager / Robert Harding Premium / AFP

Egy amerikai kutatás szerint az Iowa államban tesztelt fehérfarkú szarvasok több mint 80 százaléka a SARS-CoV-2 hordozójának bizonyult.

Egyre több, állatokat érintő betegség terjed északra a globális klímaváltozás miatt és egyre több állati eredetű betegség terjedhet át az emberre is.

A vizsgálatot 2020 decembere és 2021 januárja között végezték, és a vadon élő állatoktól vett közel 300 mintán végeztek PCR-teszteket. A szakmai publikáció előtt nyilvánosságra került  eredmény alapján a szarvasok olyan populációt jelentenek, amelyben a világjárványt okozó koronavírus szabadon kering és fejlődik, ami újabb, emberre veszélyes vírusfajták megjelenéséhez vezethet – írja az Index.

A vizsgált szarvasok 80 százaléka pozitív lett SARS-CoV-2-re, ami ötvenszerese az embereknél a járvány csúcsán jellemző szinteknek. A SARS-CoV-2-pozitív szarvasok száma 2020 áprilisától decemberig nőtt, és a legnagyobb emelkedés a tavalyi vadászati szezon idején következett be.

A vizsgálat során 12 különböző SARS-CoV-2-variánst mutattak ki, de az esetek háromnegyedénél a B.1.2 vagy B.1.311 változatot találtak. A kutatásban résztvevő egyetem állatdiagnosztikai laborjának professzora óvatosságra intette a szarvasok közelében élőket és a vadászokat, kiemelve, hogy oltás vagy védőszerelés javasolt azoknál, akik az állatokkal kapcsolatba kerülnek. A szakember rámutatott, hogy fontos lenne megvizsgálni minden olyan vadon élő állatot, amelyet a koronavírus megfertőzhet, hogy az emberről állatra visszafertőződés ellen védekezhessünk.

Egyre több, állatokat érintő betegség terjed északra a globális klímaváltozás miatt és egyre több állati eredetű betegség terjedhet át az emberre is. Az új típusú koronavírus megbetegedés nem csak az embereket, az állatokat is veszélyezteti. Például a nyércekben mutálódik is, ezért előbb Hollandiában tiltották be tenyésztésüket, majd Dániában adtak ki parancsot tizenötmillió állat elpusztítására. De nem a nyérc az egyetlen, amit fenyeget a COVID-19 megbetegedés. Egy korábbi hír szerint 500 ezer cápát ölnének le, mert bennük sejtik a betegség ellenszerét.

Legnépszerűbb cikkeink