Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Önös érdekből etetjük az énekesmadarakat télen

Létrehozva:

Egy kék cinege (Cyanistes caeruleus) dióbéllel a csőrében egy madáretetőnél a Népligetben. | Fotó: MTVA / Bizományosi: Róka László

Készíthetjük az etetőket: az énekesmadár-etetési időszak az első fagyok késő őszi beköszöntétől ezek megszűnéséig, november második felétől márciusig tart.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ugyanakkor két fontos dologra is felhívta a figyelmet: nem azért etetjük a madarakat, hogy azok életben maradjanak, erre a sok évezredes alkalmazkodásnak köszönhetően emberi segítség nélkül képesek; illetve, hogy a vízimadarakat nem szabad etetni, mert az tömeges pusztulásukat okozhatja.

Az MME számításai szerint Magyarországon legalább 1890-től számíthatjuk a lakosság madáretetési mozgalmának indulását, így a 2021/2022-es tél immáron a 132. szezon. A cél alapvetően a saját gyönyörködtetésünk, a mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál a kertekben, a parkokban, de a sokadik emelet magasságában is.

Hogy mitől függ, hány kismadár jár hozzánk enni? Az egyesület szerint a tél keménysége, de főleg a hótakaró vastagsága és tartóssága számít. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a megszokottnak.

Az énekesmadaraknak téli eleségként adjunk napraforgót, almát (gallycsonkokra szúrva és földre szórva) és bogyókat (vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa, fagyal), vagy állati zsiradékot (háj, faggyú, főzéssel sótlanított szalonna, cinkegolyó). Ezek bármelyike már önmagában is elegendő lehet. Érdemes nekik ivó- és fürdővízet is bekészíteni, a befagyott itatókban a naponkénti vizet cserélni. Bármi mással etetni őket kockázatos lehet.

Az MME hangsúlyozza: a vízimadarakat viszont szigorúan tilos etetni. Ez ugyanis tömegesen betegítheti meg és ítélheti pusztulásra az állatokat. A vízimadarak életmódja eltér a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól: az etetés kikapcsolja a téli túlélést szavatoló vonulási viselkedést, ami tömeges jégbe fagyásukat okozza. Sőt: növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését. A tömeges érintkezés az emberre is veszélyes. Az etetés folyamatos kenyér diétája megbetegítheti a madarakat, ezek egyik formája, az “angyalszárny-betegség” teljes röpképtelenséget is okozhat a fiatal madaraknál.

Greenfo / PH

Legnépszerűbb cikkeink