Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Ukrán külügyminiszter: Nagyon komoly, amit most látunk

Létrehozva:

Ukrán határőrök az Azovi tengernél Mariupol városánál | Fotó: Aleksey Filippov / AFP

A politikus az orosz agresszió veszélyére hívta fel a figyelmet a NATO-csúcs előtt. 

Az ukrán külügyminiszter szerint 23 ezerrel több orosz katona állomásozik a közös határ orosz oldalán.

Ukrajna orosz agresszió veszélyére figyelmeztetett hétfőn a NATO-tagországok külügyminisztereinek ma kezdődött találkozója előtt.

„A legrosszabb esetben Oroszország megpróbálhatja Európa határait erőszakkal átszabni, ahogy ez 2008-ban Georgiában és 2014-ben Ukrajnában tette”

– fogalmazott Dmitro Kuleba,  ukrán külügyminiszter hétfőn Kijevben. Az ukrán külügyminiszter szerint 115 ezer orosz katona állomásozik a közös határ orosz oldalán, az előző héten számuk még 92 ezer volt. A hírügynökségek szerint ezeket a számokat nem lehet független és hiteles forrásokból cáfolni vagy megerősíteni. 

„Nagyon komoly, amit most látunk” – tette hozzá a miniszter. Kuleba szerint az orosz haditechnika jelentős részét már tavaly tavasszal összevonták az ukrán térségben. A külügyminiszter állításait bizonyítékokkal alátámasztani nem tudta. Kuleba cáfolta, hogy az ukrán kormányerők támadást terveznének a kelet-ukrajnai válságövezetben az oroszbarát szeparatistákkal szemben. „Ukrajnának nincsenek a Donyec-medencét illetően katonai offenzívára vonatkozó tervei” – fogalmazott a külügyminiszter. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken még rémhírterjesztésnek minősítette az állítólagos orosz invázióról szóló értesüléseket.  Az oroszok határozottan cáfolják, hogy megakarják szállni a szomszédos Ukrajnát.

Legnépszerűbb cikkeink