Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Falus Ferenc: Katasztrófahelyzet van

Létrehozva:

Fotó: MTI / Vasvári Tamás

Lisziewicz Julianna virológus, immunológus szerint a negyedik hullámban a maszkviselés legalább ötezer ember életét mentené meg.

Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos úgy véli, katasztrófahelyzet állhat elő. Szerinte már most annyi a fertőzött, hogy az egy hét múlva kezdődő oltási hét keveset ér majd.

„Katasztrófahelyzet fenyeget, vagy szerintem már katasztrófahelyzet van” – mondta Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos az ATV Civil a pályán című műsorában, ahol arról beszélt, hogy a kormány szerinte elengedte a víruskezelést. „Nem pontosak a vírustesztelések, és sokkal többen fertőződnek meg, mint amit a statisztikák mutatnak” –  közölte, hozzátéve, hogy ezen már az oltási kampány sem tud segíteni.

Minimum ötször többen vannak, de lehet, hogy tízszer többen vannak a fertőzöttek, mint amit megtalálnak, ha úgy tetszik 45-90 ezer aktív fertőzött is lehet – figyelmeztetett.

Rusvai Miklós szerint a védőoltással, és a maszkviseléssel jelentősen csökkenteni lehetne a fertőzöttek számát: „A maszkhasználat az, ami sokkal kevesebb problémát okoz, sokkal kevésbé veti vissza a gazdaságot, bár egy kis kényelmetlenséget jelent, de ezzel együtt én úgy gondolom, hogy a maszkhasználattal a mostani vírusterjedés lényegesen lassítható lenne” – fejtette ki az ATV Híradójának a virológus.

Lisziewicz Julianna virológus, immunológus az ATV Híradójának arról beszélt, a negyedik hullámban a maszkviseléssel akár több ezer ember életét lehetne megmenteni. „A kimutatások alapján úgy néz ki, hogy ha ma 95 százaléka az embereknek elkezdene maszkot hordani, akkor körülbelül ötezer ember életét lehetne megmenteni csak a negyedik hullámban” – nyilatkozta. A virológus, immunológus példaként említette Olaszországot, ahol nem törölték el a kötelező maszkhasználatot, ezért  jóval alacsonyabb a fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma. „Ott, ha az ember bemegy akárhová, muszáj felvennie a maszkot, sőt még külső tömegrendezvényeknél is maszkot kell hordani, és gyakorlatilag Olaszországban tízszer kevesebben vannak átlagban a fertőzöttek, mint itt nálunk” – tette hozzá.

A szakemberek mind egyetértenek abban, hogy a negyedik hullám megfékezéséhez elengedhetetlen a védőoltás, a maszkhasználat zárt terekben, és a higiéniai szabályok betartása.

Legnépszerűbb cikkeink