Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Többen is a maszkviselés mellett érvelnek

Létrehozva:

Fotó: MTI / Komka Péter

A kormány a maszkviselést egyelőre nem teszi kötelezővé, pedig virológusok szerint a maszk az idősebbek körében 35 százalékkal is csökkentheti a megbetegedés kockázatát. 

A kormány a Covid-megbetegedések elleni védekezésre a maszkviselést nem teszi kötelezővé, kizárólag az oltást támogatja. A Miniszterelnökséget vezető miniszter Kötcsén arról beszélt: ősszel sem terveznek lezárásokat az országban. A vakcinának köszönhetően ahhoz hasonló lezárások, mint amilyenekre korábban szükség volt, már nem lesznek – mondta Gulyás Gergely.

Rusvai Miklós virológus viszont a nagy forgalmú helyeken a kockázati korcsoportba tartozóknak mindenképpen maszkviselést javasol. A virológus az ATV-nek nyilatkozva kiemelte: a negyedik hullám kezdetén járunk, a napi fertőzöttek száma az elmúlt két hétben megduplázódott.

„Mindenképpen megindult a növekedés és a szennyvíz adatok is azt mutatják, hogy ez így is fog maradni a következő hetekben, napokban” – mondta a szakértő, aki szerint ez még nem a meredeken felívelő szakasz, de a kezdeti stabil növekedés már megindult. A szakember hozzátette, a néhány hete egy belgiumi idősotthonban felbukkant Kolumbiából származó kappa mutánstól egyelőre Magyarországon nem kell tartani.

Kemenesi Gábor, pécsi virológus is a maszkhordásra buzdított mindenkit zárt terekben. A szakember Facebook-bejegyzésében egy indiai vizsgálatra hívta fel a figyelmet. Ott 340 ezer ember kontrollvizsgálatával arra a következtetésre jutottak, a maszkviselés hatására 10 százalékkal csökkent a megbetegedések száma. Az idősebbek körében ez a szám még nagyobb volt, 35 százalékkal kevesebben betegedtek meg.

Szicíliában már jó ideje kötelező a maszk a szabad ég alatt is, Horvátországban és Bulgáriában pedig a zárt terű közösségi helyeken és a közösségi közlekedési eszközökön kell felhúzni. Szlovéniában most teszik kötelezővé, ahol nem tartható be az emberek közti másfél méter távolság. Ausztriában egyelőre a hétfőn indult tanév első három hetében lesz kötelező az iskolai maszkviselés, ezt a szabályt később a számok alakulásától függően módosítják.

Legnépszerűbb cikkeink