Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Éjfétől: maszkot fel!

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Újabb járványügyi korlátozásokat vezet be a kormány, kiterjesztik a maszkhasználati kötelezettséget, és döntöttek az egészségügyi dolgozók kötelező harmadik oltásáról is. Mindezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a csütörtöki kormányinfón.

A kormány döntése értelmében ma éjféltől zárt terekben ismét kötelező a maszkviselés. Ez azt jelenti, hogy a tömegközlekedésen kívül többek között üzletekben, bevásárlóközpontokban, mozikban, múzeumokban és közigazgatási szervekben is fel kell venni a maszkot. Egyelőre kivételnek számítanak az irodák és a sporttermek, ott nem kell maszkot hordani.

A szolgáltatásokkal kapcsolatban azt mondta a miniszter, csak azokban a szolgáltatást nyújtó helyiségekben rendelik el a maszkhasználatot, ahol rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak. Az iskolákra vonatkozóan pedig az igazgatókra ruházzák a döntést. A sajtókérdésre, miszerint visszatérhet-e a digitális oktatás, Gulyás Gergely azt mondta, nem. Szerinte több szempontból is fontos, hogy ne álljanak le az intézmények.

A kormány emellett határozott arról is, hogy az egészségügyi dolgozóknak kötelező felvenniük a harmadik oltást. Gulyás Gergely hozzátette: az államigazgatáson belül is várható hasonló intézkedés. A kérdésre, miszerint az államigazgatásban kiket érinthet a harmadik dózissal kapcsolatos kötelezettség, Gulyás Gergely azt mondta, szerinte az ügyfélszolgálatban dolgozóknál nem elfogadható, ha valaki nincs beoltva. – Ha az oltóanyag gyártói és az orvostudomány azon a véleményen van, hogy hat hónap után jelentős mértékben csökken a védettség, az ő esetükben indokolt a harmadik dózis – tette hozzá.

Az egészségügyi dolgozók harmadik oltásával kapcsolatban pedig mondta Gulyás, ha valaki nem veszi fel, várhatóan nem változnak a szankciók. A miniszter szerint az egészségügyi dolgozóknak valószínűleg hét hónapon belül kell felvenniük a harmadik dózist, viszont úgy látja, ha valaki már kifutott az időből, kap haladékot. Mint mondta, a pontos részleteket a kormányrendelet tartalmazza majd.

A miniszter újságírói kérdésekre reagálva megjegyezte azt is, egyelőre nem tervezik, hogy kijárási és egyéb korlátozásokat vezessnek be az oltatlanoknak. Viszont hozzátette: ha tovább romlanak a járványügyi adatok, ez változhat.

PH / 168

Legnépszerűbb cikkeink