Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A budapestiek szigorításokra készülnek

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Varga György

Sokan számítanak arra, hogy hamarosan ismét szükség lesz a védettségi igazolványokra.

A magyarok majdnem 80 százaléka arra számít, hogy ősszel újra szükség lesz a védettségi igazolványokra, ha hotelbe, étterembe, vagy moziba szeretne menni – tudtuk meg a Pulzus Kutató friss, a Napi.hu számára végzett, reprezentatív felméréséből.

A Vadászati Világkiállításra és az Eucharisztikus Kongresszusra összesereglő tömeg ugyan azt sugallja, mintha a járvány delta variáns keltette negyedik hulláma nem igazán izgatná az embereket, a felmérésből azonban kiderül: sokan számítanak arra, hogy hamarosan ismét szükség lesz a védettségi igazolványokra. A válaszolók 79 százaléka őszre várja, hogy a hotelek, éttermek és mozik látogatása csak az igazolvány birtokában lesz lehetséges, s mindössze a válaszolók 11 százaléka vélte úgy, hogy nem lesz szükség ekkora szigorítása.

A várakozásokban nincs érdemi különbség nemek szerint. 

A korosztályok között már inkább. A 18-39 évesek készülnek legnagyobb arányban (85 százalék) arra, hogy a kártyát hamarosan elő kell venniük, míg a 40-59 évesek háromnegyede, a 60 éven felülieknek pedig a 76 százaléka gondolja úgy, hogy rövidesen ismét szüksége lesz a védettségi igazolványra. Az átlagos 11 százalékkal szemben a válaszadó 60 éven felüliek 17 százaléka abban bízik, hogy nem lesz szükség ilyen intézkedésre. A legfiatalabb korcsoportban mindössze 5 százalék vélte így.

Az alapfokú végzettségűek gondolták legnagyobb arányban (14 százalék), hogy nem kell majd ilyen szigorítás, és ebben a csoportban mondták a legkevesebben – 77 százalék –, hogy őszre várják az igazolvány újbóli bevezetését. Ezzel szemben a diplomások 86 százaléka számít erre a lépésre a közeljövőben. A felsőfokú végzettségűeknek csak 3 százaléka véli úgy, hogy nem kell majd újra felmutatni a kártyát.

A budapestiek jóval az átlag fölötti arányban készülnek a szigorításra, 87 százalékuk őszre várja a kártya újbóli bevezetését. A megyeszékhelyek, városok és községek lakói az átlag alatti arányban válaszolták azt, hogy újra szükség lehet az igazolványra.

Legnépszerűbb cikkeink