Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

„Hogy lehet a 32 ezer halálesettel elszámolni?”

Létrehozva:

Csernus Imre és Zacher Gábor beszélgetése a Maflás című műsor felvételén 2021. október 5-én. | Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu

A kormányzati kommunikáció is tehet arról, hogy az emberek elvesztették a bizalmukat a hiteles tájékoztatásban – mondta Zacher Gábor toxikológus.

Zacher szerint az orvosoknak és szakembereknek fel kellene arra készülniük, hogy a nyilatkozataikkal azokat is elérjék, „akiknek 50 szavas a szókincsük.”

„Ha nem lesznek korlátozások, ugyanakkor a vírusadatok emelkedő tendenciát mutatnak, akkor emberéletekről lesz szó – mondta Zacher Gábor a 168.hu Youtube-csatornáján futó KeLjfeLjancsi című műsorrben. Szerinte a kormánynak már most további korlátozásokat kellene bevezetnie. Például a zárt térben a kötelező maszkhasználatot, illetve az oltatlanokra vonatkozó további korlátozásokat, amiket a rendőrség ellenőrizhetne.

Az orvos Fiala Jánossal beszélgetve közölte: radikálisabb beavatkozásokat tart szükségesnek annál, mint amit most a kormány kihirdetett a járvány megfékezésére. A kötelező oltással kapcsolatos kormánydöntésről elmondta: olyan ez, mint Poncius Pilátus, aki mosta kezeit, a felelősség áthárul a munkaadókra.

„Nem kellene kötelezővé tenni az oltást, de olyan kommunikációt kellene folytatni, amitől az emberek meggyőzhetőek lennének  – mondta a toxikológus  aki síkra szállt amellett, hogy ki kellene adni az oltással kapcsolatos adatokat a nyilvánosságnak.

A műsorban Orbán Viktor nyilatkozatait is elemezte Zacher és Fiala János. Az orvos osztotta Orbán Viktor nézeteit azzal kapcsolatban, hogy leginkább az oltás védi meg az embereket a vírustól, ugyanakkor felhívta a figyelmet: a kormányzati kommunikáció is tehet arról, hogy az emberek elvesztették a bizalmukat a hiteles tájékoztatásban. Idézte a kormányfőt, aki egy nyilatkozatában azt állította: aki megbetegszik, azt meggyógyítjuk. Ettől a pillanattól kezdve bedőlt a világ – fogalmazott a toxikológus – Ha a halálozási adatokat megnézzük, 32 ezer haláleset történt idáig körülbelül, ami a Covid rovására írható. Hogy lehet ezzel a 32 ezer halálesettel elszámolni? – tette fel a kérdést.

Szóba került  az oltásellenesség is. Zacher szerint az emberekben azért vannak kétségek, mert egyszerűen nem találják meg a hiteles információkat a kormány kommunikációjában, kiemelve a koronavirus.gov.hu-t. Elkeserítőnek nevezte, ami azon az oldalon olvasható. Elmondta azt is, hogy gyakran influenszerek, oltásellenes celebek hamis, tudománytalan állításokkal állítják maguk mellé az embereket; az orvosoknak és szakembereknek pedig fel kellene arra készülniük, hogy a nyilatkozataikkal azokat is elérjék, „akiknek 50 szavas a szókincsük.”

Legnépszerűbb cikkeink