Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A nők jobban megszenvedik a koronavírust

Létrehozva:

CT-vizsgálat egy angol kórházban | Fotó: AFP / Pool / Neil Hall

A Covid-fertőzés előtt aktívan dolgozók 88 százaléka a betegségből való felépülés után ismét munkába állt.

A mértékadó orvosi szaklapban, a The Lancetben augusztus végén az elhúzódó  covidos betegek vizsgálatának eredményeit bemutató kínai tanulmány jelent meg, amely szerint egyes betegeknél tartósan egészségügyi problémák maradnak fenn.

A leggyakoribb hosszan fennálló panasz a fáradtság és az izomgyengeség volt, de a gyógyult betegek egyharmada folyamatos légszomjra is panaszkodott. A Covid-túlélőknek jóval több problémájuk volt a mobilitással, a fájdalmakkal, diszkomfort-érzéssel, szorongással és depresszióval, saját megítélésük szerint rosszabb volt az életminőségük, mint a Covid-mentes kontrollszemélyeknek – idézi a cikket az Orvostovábbképző Szemle online kiadása nyomán a napi.hu.

A betegség súlyosságától függetlenül idővel sok tünet oldódott, az akut betegség után 12 hónappal a betegek 49 százalékánál észleltek még fennmaradó tüneteket, a 6 hónapos értékelésnél azonban a panaszokkal élők aránya még 68 százalék volt.

A leggyakoribb tünetként jelentkező fáradtság és izomgyengeség 6 hónap után a betegek felénél, 12 hónap után ötödüknél állt fenn. A nőknél – a férfiakhoz képest – 1,4-szer gyakrabban jelentkeztek ezek a tünetek.

Az akut fázisban kortikoszteroidokkal kezelt betegeknek egy év után majdnem a harmada panaszkodott nehézlégzésről. Fél év elteltével 186 betegnél, 12 hónapnál 118 betegnél abnormális tüdőket írtak le CT-n. Ezek az eltérések idővel javultak, de a súlyos covidos betegek 76 százalékánál még 12 hónap után is láthatóak voltak a „tejüveg-szerű” eltérések – olvasható a portál szemléjében.

A Covid-fertőzés előtt aktívan dolgozók 88 százaléka a betegségből való felépülés után ismét munkába állt, de csak 76 százalékuk tért vissza eredeti munkakörébe, a többiek kisebb megterheléssel és felelősséggel járó munkát választottak. Az eredeti munkájukhoz vissza nem térők 32 százaléka csökkent fizikai képességére hivatkozott, negyedüknek nem volt kedve visszamenni, 18 százalék pedig állástalanná vált.

Mint az több egyéb vizsgálatból is látszik, a Covid a mentális egészségre is hatással van. Itt 12 hónapnál egy kicsit gyakoribb volt a depresszió, mint 6 hónapnál (23 százalék kontra 26 százalék), és ez az arány jóval magasabb volt annál, amit a nem covidos felnőtteknél tapasztalunk (5 százalék). A nők kétszer olyan gyakran panaszodnak depresszióra és szorongásra, mint a férfiak. Azt a tanulmány szerzői sem tudták megmagyarázni, hogy egy év után miért nagyobb arányú a depresszió, mint fél év elteltével.

Legnépszerűbb cikkeink