Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Mitt Romney: Orbán cenzúráz és vagyont halmoz fel magának

Létrehozva:

Tucker Carlson és Orbán Viktor az augusztusi interjú közben | Forrás: Tucker Carlson / Twitter

Utah állam szenátora az amerikai alkotmány napján tartott ünnepi beszédében hosszan sorolta, milyen problémákat lát hazánkban – írta a Newsweeek nyomán a Telex.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerint „Romney durva támadást indított a demokrácia ellen”.

A szenátor egyértelműen a Fox News műsorvezetőjével, Tucker Carlsonnal helyezkedett szembe pénteki beszédében, amikor arról beszélt, hogy „Orbán cenzúrázza a médiát az országában, figyelmen kívül hagyja a nép akaratát a választásokon, vagyont halmoz fel magának és a haverjainak. Magyarország a fejlett világ legkevésbé szabad, legkevésbé demokratikus országai közé tartozik.”

A republikánus párt trumpista szárnyával gyakran kritikus Romney amellett, hogy negatívan értékelte, hogy egy „híres tévés azért utazott Magyarországra, hogy Orbán Viktort mint követendő példaképet magasztalja”, a pénteki beszédében az amerikai alkotmányt fenyegető potenciális veszélyekről is beszélt. 

Carlson, aki az Egyesült Államok egyik legnézettebb, politikai műsorának házigazdája – mint emlékezetes – augusztusban Magyarországon járt, ahol megtekintette a magyar határvédelmi kerítést, fellépett a Matthias Corvinus Collegium által szervezett MCC Feszten és készített egy interjút Orbán Viktorral. (Ez utóbbi miatt Trump is gratulált Orbánnak.)

„Mitt Romney durva támadást indított a sajtószabadság és a demokrácia ellen” – reagált a beszédre Szijjártó Péter vasárnap a Facebookon. A külügyminiszter szerint csak azért bírálta Romney Tucker Carlsont, mert ő elmondta a saját véleményét Magyarországról, amely „történetesen nem esett egybe a liberális mainstream hazánkkal szembeni hazugsághadjáratával.”

Azzal a váddal se ért egyet Szijjártó, hogy a kormány a népakarattal szemben kormányozna. Mint fogalmazott, „a népakarat a választáson fejeződik ki, márpedig mi egymás után háromszor kaptunk kétharmados felhatalmazást. Egy olyan választási rendszerben, ahol mindenkinek egyenlő súlyú szavazata van, függetlenül a lakóhelyétől.”

Legnépszerűbb cikkeink