Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

A konzervatív felhasználók korlátozása ellen állt ki egy republikánus szenátor

Pesti Hírlap

Létrehozva:

Roger Wicker szenátor magyarázatot követel.

Az amerikai szenátus kereskedelmi bizottságának távozó republikánus elnöke, Roger Wicker, a Facebook, az Amazon, az Alphabet és a Twitter vezetőinek küldött részletes kérdéseket. Levele szerint az említett cégek “több ezer konzervatív felhasználó fiókját és tartalmát” korlátozták vagy távolították el véglegesen platformjukról.    

A vállalatok korábban erőteljesen felléptek Donald Trump elnökkel szemben, attól tartva, hogy írásai, posztjai nyomán folytatódik az az erőszak, amely támogatói részéről megmutatkozott a múlt héten a Capitolium ostromakor. Wicker magyarázatot kért a szolgáltatóktól a Parler közössági oldal elleni lépésekre is. 

A Trump hívei körében rendkívül népszerű, az ostrom megszervezésére is használt Parler webszervereit üzemeltető Amazon elérhetetlenné tette az oldalt, és ezzel párhuzamosan a platformot ideiglenesen a Google és az Apple is eltávolította alkalmazáskínálatából. A republikánus szenátor hangsúlyozta, hogy az amerikaiak megérdemlik az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot a politikailag elfogult cenzúrának tűnő, felhasználókat és közszereplőket egyaránt elhallgattató döntések ügyében.

A Twitter pénteken azt közölte, hogy a cég megkapta a levelet, és válaszolni fog rá. A Facebook alapítójának, Mark Zuckerbergnek az elnök fiókjainak letiltására adott magyarázatára hivatkozott. A többi vállalat nem válaszolt azonnal a Reuters megkeresésére.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink