Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Mit ad nekünk az űrturizmus?

Létrehozva:

Chris Sembroski, Jared Isaacman, Sian Proctor és Hayley Arceneaux civil űrhajósok súlytalansági tréningen Las Vegas közelében, idén júliusban | Fotó: Inspiration4 / AP / MT / John Kraus

Magyar idő szerint vasárnap hajnali egykor a Floridai-öbölben földet, vagyis vizet ért a SpaceX Dragon kapszulája, benne a történelem első négy civil űrhajósával.

Az űrhajósok boldogan és egészségesen tértek vissza háromnapos űrutazásukról. 

Miközben 565 kilométer magasan keringtek a föld körül, egy furgon méretű kapszulában, amiben volt vécé (bár pont elromlott a szellőző ventilátora), és 45 percenként megnézték a naplementét az üvegkupolán át, még 160 millió dollárt is összegyűjtöttek a gyerekeket ingyenesen ellátó memphisi St. Jude gyermekkórház javára, ahol a legénység egyik tagja, Hailey Arceneaux orvosi asszisztensként dolgozik. Az ő útja történelmi jelentőségű: 29 évesen a legfiatalabb amerikaiként járt az űrben, emellett a világon az első űrhajós, akinek protézise van: bal combjába egy titánium rudat ültettek, miután kislányként legyőzte a csontrákot. Kivételes hősiessége erőt adhat a daganatos betegséggel küzdő gyerekek ezreinek, akiknek az űrből azt üzente: „Ha én ezt meg tudtam csinálni, nektek is menni fog!”  A legénység másik női tagja, Dr. Sian Proctor főiskolai tanár pedig az első fekete nő, aki egy űrhajó pilótájaként repült az űrbe, még ha ez egy automatizált kapszula is volt.

A többség álmodozó milliomosok kártékony hobbijának tartja az űrturizmust, bár ez előnyökkel is jár az emberiség számára. Miután az Obama-kormány engedélyezte, hogy a NASA magáncégekkel szerződjön, hogy űrhajósat felvigyék a Nemzetközi Űrállomásra, egy évtized elég volt ahhoz, hogy a SpaceX kifejlessze a NASA-éhoz hasonló, 60 éve csiszolt technológiát az űrutazáshoz. Ma már a NASA is tanul tőlük, és ők építhetik meg a holdkompot a következő holdraszállásra. Mivel eddig csupán 600 ember járt az űrben, kevés alkalmunk volt vizsgálni, hogyan hat ránk a súlytalanság, vagy az űrből érkező sugárzás, az űrturistákkal megsokszorozódik erre a lehetőség. Végre olyan emberek is eljuthatnak az űrbe, akiknek például egy fogtömés miatt eddig erre esélye se volt. Minél többen foglalkoznak ezzel, annál erősebb lesz a tudományos együttműködés a földön, egyre gyorsabban fejlődik és olcsóbb lesz az űrtechnológia, ami a későbbi küldetésekben óriási haszonnal jár, emellett olyan találmányokat is ad nekünk, mint a teflonbevonat vagy a memóriahabos matrac.

Legnépszerűbb cikkeink