Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Bemutatták a magyar űrhajósjelölteket

Létrehozva:

A Magyar Űrhajós Program (Hunor) sajtótájékoztatóján, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban mutatták be azt a négy űrhajósjelöltet, akik sikeresen teljesítettek a kiválasztási folyamatban.

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy történelmi pillanathoz ért a magyar tudomány és ezzel egész Magyarország, bemutatják, hogy hosszú kiválasztási folyamat eredményeként kiket választottak ki, akik közül valaki 2024 végén, 2025 elején a Nemzetközi Űrállomáson végezhet tudományos munkát – tudósít az eseményről az Index. 

A négy magyar űrhajósjelölt:

  • Szakály András – 40 éves repülőgép-tervező mérnök, budapesti tanulmányai után dolgozott a repülőgép-iparág óriásainál, valamint kis, feltörekvő cégeknél is Ausztriától Nagy-Britanniáig. Legutóbb Münchenben egy 120 fős mérnökcsapatot vezetett, elektromos meghajtású repülő prototípusát tervezték.
  • Kapu Tibor – 31 éves fejlesztőmérnök, a Műegyetemen végzett gépészmérnökként,  dolgozott a gyógyszeriparban, hibrid autók akkumulátorával, majd űrhajósok sugárzásvédelmét szolgáló fejlesztéseken. Ejtőernyősként 38 ugrás van már mögötte.
  • Cserényi Gyula – 33 éves  erősáramú villamosmérnök, a Robert Bosch vállalat ipartelepén felelt a magasfeszültségű elektromos hálózat üzemeltetéséért. Az elmúlt években az akadályfutás az első számú sportja.
  • Schlégl Ádám – 33 éves klinikai ortopédsebész, a Pécsi Tudományegyetemen végezte orvosi tanulmányait, majd a PhD-fokozathoz szükséges kutatómunkáját is. Az elmúlt években gyakorló szakorvosként a tumorsebészetre specializálódott, egyetemi oktató, feketeöves karatemester, állt már hatezer méter feletti csúcson a Himaláján.

(Fotó: Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa beszédet mond a magyar űrhajós-kiválasztási folyamat elindításának alkalmából a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2021. október 28-án. MTI/Szigetváry Zsolt)

Legnépszerűbb cikkeink