Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Végéhez közeledik a történelmi amerikai űrprojekt

Létrehozva:

Elon Musk cége személyében egy magáncég először működött együtt a NASA-val, a két veterán űrhajós két hónapos ISS-ön tartózkodás után elindult vissza a Földre.

Sikeresen levált a Nemzetközi Űrűállomásról (ISS) a Crew Dragon űrkapszula két amerikai asztronautával a fedélzetén, és néhány órán belül landol a Mexikói-öbölben, írja az MTI. Az űrbéli manőver a befejező szakasza a történelmi jelentőségű, két hónapos amerikai űrmissziónak.

Íme a leválás felvételei:

Az Elon Musk üzletember SpaceX magánvállalata által kifejlesztett űrkapszulában két amerikai veterán asztronauta, Robert Behnken és Douglas Hurley tartózkodik. Az előbbi 49, utóbbi pedig 53 éves.

A Crew Dragon az ISS-ről leválás után körülbelül 22 órával, közép-európai idő szerint vasárnap 20 óra 42 perckor ereszkedik le fékezőernyőkkel a Mexikói-öbölbe. A landolás pontos helye az időjárási körülményektől függ, a szél erejétől, a hullámok magasságától, a légköri és a látási viszonyoktól is. Az asztronauták evakuálásban több mint 40 ember vesz majd részt, két kutató-mentő hajót, két gyorsnaszádot és néhány helikoptert vetnek be.

Az űrhajósok az egyik kutató-mentő hajó fedélzetén orvosi vizsgálaton esnek át, és körülbelül négy órára rá szállítják át őket Floridába tengeri vagy légi úton. Jelen pillanatban Florida atlanti-óceáni partjaihoz közelít az Ézsaiás névre keresztelt trópusi vihar, de az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szerint a félsziget túloldalán, Pensacola partjainál kedvezőek az időjárási viszonyok a landoláshoz.

A két amerikai asztronautát szállító SpaceX űrhajót május 30-án bocsátották fel a floridai űrközpontból. Néhány perccel a start után sikeresen visszatért a Földre a Falcon 9 hordozórakéta újrahasznosítható gyorsító fokozata. A két amerikai asztronauta két hónapot töltött az ISS-en.

Ez volt az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az űrsiklók „nyugdíjaztatása” óta, az elmúlt kilenc évben az amerikai asztronauták orosz űrhajókkal jutottak el az ISS-re.

Legnépszerűbb cikkeink