Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Betilthatják a Twitter az EU-ban

Létrehozva:

Amennyiben Musk nem tartja be a dezinformáció elleni küzdelemmel összefüggő európai követelményeket, az Európai Unió augusztus 25-től betilthatja a Twitter közösségimédia-platformot.

Jean-Noël Barrot francia digitális ügyekért felelős miniszter hétfőn bejelentette:  az amerikai vállalat tiltó szankcióra számíthat, amennyiben nem hajlandó betartani a készülő európai digitális szolgáltatásokról szóló törvényt.

„A dezinformáció az egyik legsúlyosabb fenyegetés, amely demokráciáinkra nehezedik. Keményen fellépünk a Twitterrel szemben, ha ismételten nem tartja be a szabályainkat”

– idézi a France Info-nak adott nyilatkozatot az Index.

Mint ismert, a Twitter kilépett az Európai Bizottság által létrehozott félretájékoztatás elleni gyakorlati kódexből.

Ez utóbbi kötelezettségeket ír elő a nagy digitális platformok számára a politikai hirdetések nyomon követésére, a dezinformáció visszaszorítására, valamint a kívülállók szélesebb körű hozzáférésének és részvételének ösztönzésére vonatkozóan.

A Politico cikkében emlékeztet arra, hogy más nagy közösségi médiaplatformok ígéretet tettek arra, hogy elfogadják és támogatják az előírásokat.

Az Európai Bizottság már februárban közölte, hogy a Twitter nem adott le teljes jelentést az online félretájékoztatás elleni, múlt évi tevékenységéről, ezzel nem felelt meg a gyakorlati kódexben előírt kötelezettségének.

Az Elon Musk tulajdonában lévő cég november végén visszavonta a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatás elleni előírásait, ennek értelmében az oldalról többé nem szűrik ki a járvánnyal kapcsolatos hamis állításokat és szándékosan félrevezető tartalmakat.

(Kiemelt kép: illusztráció)

Legnépszerűbb cikkeink