Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Elon Musk Auschwitzban

Létrehozva:

Elon Musk Tesla-vezér Ben Shapiro, ismert amerikai influenszer társaságában Auschwitzba látogatott.

Az eseményről a Vsegrad24 számolt be az X oldalán. Azt írták: „Elon Musk megmutatta, hogy határozottan kiáll az antiszemitizmus és a bigottság ellen.”

„Az Auschwitzban tett látogatása – a világszerte növekvő antiszemitizmus idején – bizonyítja, hogy megérti, hová vezet a zsidóellenes gyűlölet normalizálódása és elterjedése” – írják.

Musk megkoszorúzta az emlékhelyet, és részt vett egy megemlékezésen is. A BBC szerint a látogatásra a fiát is magával vitte. A fotókon fiával a vállán és Gidon Lev holokauszt-túlélő mellett állva látható.

Zsidó vezetők többször kérték arra, hogy látogasson meg koncentrációs táborokat, hogy jobban átérezze, mit is jelentett a holokauszt. Hamarosan az Európai Zsidó Egyesület konferenciáján is felszólal majd, az online antiszemitizmusról fog beszélni.

Novemberben még antiszemitizmussal vádolták Elon Muskot

A Telex emlékeztet: novemberben azért vádolták antiszemitizmussal, mert egyetértően válaszolt egy posztra a Twitteren, ami azt hirdette, hogy a zsidók gyűlöletet keltenek a fehér emberek ellen. Később bocsánatot kért, sőt, azt mondta, hogy valójában proszemita, hiszen például elrepült Izraelbe is, hogy bejárjon egy kibucot, amit a Hamász terroristái október 7-én támadtak meg.

A tweetjének viszont már megvolt a következménye: a Disney, az Apple és az IBM is bejelentette, hogy nem hirdetnek tovább a Twitteren. Ez rosszul érintette Muskot, és azt mondta, hogy „basszák meg magukat”, őt nem lehet pénzzel zsarolni.

Az Auschwitz Múzeum többször is kritizálta már a Musk vezetése alá kerülő közösségi platformot, amiért nem lép fel elég aktívan az antiszemita tartalmak ellen. Ez gyakran abban nyilvánult meg, hogy mikor jelentettek egy antiszemita fiókot, gyakran azt a választ kapták, hogy a jelentett fiók nem szegte meg a felhasználói feltételeket – miközben például arról posztolt, hogy nem is volt olyan rossz a helyzet az auschwitzi koncentrációs táborban, hiszen volt úszómedence, szülészeti osztály és színház is. A Twitter tiltja a holokauszttagadást a platformon, de csak azután törölték ezeket a posztokat, hogy a múzeum külön felhívta rájuk a figyelmet.

A náci Németország a második világháború alatt legalább 1,1 millió embert gyilkolt meg a megszállt Lengyelországban lévő auschwitzi haláltáborban. Közel egymillióan zsidók voltak. A múzeum megjegyzi, hogy több mint 200 000 gyermek és fiatal volt.

(Kiemelt képünk: Elon Musk Auschwitzban. Fotó: Vsegrad24 X oldala)

Legnépszerűbb cikkeink