Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A Nehru-parton emlékezhetünk az áldozatokra

Létrehozva:

A szövetséges erők 1944. augusztus 3-ára virradó éjjel számolták fel a nácik auschwitz-birkenaui lágerében kialakított cigány családi tábort. Egyes becslések szerint 200 ezer, más becslések szerint legalább 2 millió romát gyilkoltak meg a második világháborúban.

A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának 1972-es határozata alapján augusztus 2-át nyilvánították a roma holokauszt nemzetközi emléknapjává, az Európai Parlament pedig 2015-ben nyilvánította hivatalosan augusztus 2-át emléknappá. A magyarországi romákat már a 20. század elejétől megkülönböztették a hatóságok. 1916-tól például belügyminisztériumi rendelet írta elő a cigányok összeírását. 1938-ban hozták meg a romákat üldöző rendeletet, ami kimondta, hogy minden cigányt gyanús egyénnek kell tekinteni. 1944-ben aztán szervezetten kezdték őket összegyűjteni és gettókba zárni. A legnagyobb magyarországi gyűjtőközpont a Komáromi Csillagerődben volt, ahol időseket, nőket, gyerekeket tartottak fogságban.

Karsai László történész 1992-ben megjelent, cigány holokauszttal foglalkozó könyvében ötezer főre teszi a deportált romák számát, egy 2012-es interjúban tízezer üldözött cigányról beszélt, a halottak számát pedig mintegy ezerre becsülte. Bársony János kisebbségkutató később a neveket megvizsgálva arra jutott, hogy körülbelül száz olyan roma volt a birkenaui cigánytábor áldozatai között, akik Magyarországon születtek, vagy magyar állampolgárok voltak.

Budapesten a Petőfi híd pesti hídfője közelében, a Nehru-parton avattak néhány éve emlékművet, ahol megemlékezhetünk az áldozatokra. A Tűz című alkotás Szabó Tamás szobrászművész és Mauer Klimes Ákos formatervező munkája. A három 3,20 méter magas, 1,40 méter széles, fekete, hasított márványhasáb résein benézve egy szenvedő, eltorzult arcú emberi alakot láthatunk. A fekete hasábok a koncentrációs táborok kemencéjét jelképezik, alapjának háromszög formája pedig arra emlékeztet, hogy fekete háromszög volt a romák jele a táborokban.

Lapunk is az áldozatokra emlékezve változtatta meg a fejlécét.

aradi péter

(Kiemelt kép: BALOGH ZOLTÁN – MTI)

Legnépszerűbb cikkeink