Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Elon Musk egy dobozban lakik

Létrehozva:

Elon Musk új otthona | Forrás: Boxabl

A világ leggazdagabb emberei általában extravagáns életstílusukról is híresek, nem így Elon Musk, aki a legkiszámíthatatlanabb dollármilliárdos címet is kiérdemelné.

Most épp azzal, hogy megmutatta új otthonát, egy 6×6 méteres alapterületű dobozházat, amit ráadásul csak bérel. 

Musknak tavaly májusban még nem sokan hittek, mikor bejelentette, megválik a teljes, 100 millió dolláros ingatlanvagyonától. Azóta beváltotta ígéretét, és most már mondhatni otthontalan. Azért nem hajléktalan, csak egy 36 négyzetméteres, előregyártott dobozházban lakik, a SpaceX texasi telephelyén. Új otthona egy Boxabl Casita, egy betonpanelekből felépített, acélszerkezetű, polisztirollal szigetelt miniház, amiből a legolcsóbb, legkisebb modellben lakik. Az ára 50 ezer dollár (14,7 millió forint), de a milliárdos még ennyit se költött rá, a cége vette meg és adta neki bérbe.

A dobozház könnyen mozgatható, akár egy Tesla X-Modell is elhúzza, ezért alkalmas akár a városon, sőt, a civilizáción kívüli életvitelre is. A tartóssága egy emberöltő, emellett hurrikán- és viharbiztos, tűz- és árvízálló. A rezsije szinte elenyésző, energiaszükségletét napelemek, akkumulátorok és okostechnológiás megoldások biztosítják. 

A ház 36 négyzetméteres belső tere egy nagyobb minigarzonnak felel meg, amiben akár egy kisebb család is elfér. Négy egyforma részében hálószoba, fürdő, konyha és egy nappali, illetve étkező található. Belső kialakítása bár kellően minimalista, elegáns és praktikus, még kifejezetten tágasnak is hat a nagy belmagasság miatt. Felszereltségére se lehet panasz: alap a hűtő-fűtő légkondi, és a konyhában elfért egy nagyméretű hűtőszekrény, mosó- és szárítógép, kétmedencés mosogató, sütő és mikró, valamint egy elrejthető vasalódeszka, a fürdőben pedig kádas zuhanyzó és széles mosdópult szolgálja a lakók kényelmét. Összességében elég modern és fenntartható ahhoz, hogy a környezettudatos milliárdos fantáziát lásson benne. 

A Boxabl Casita gyártója is lát fantáziát Muskban: nemrég bemutatták az első, Marsra tervezett dobozházukat, ami nem csak lakásként használható, minikórházat vagy katonai bázist is létesíthetnek benne. Lehet, hogy Elon Musk is már csak arra vár, hogy átvontathassa házát a Marsra?

Bálint Orsolya

Legnépszerűbb cikkeink