Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Elon Musk robotokkal támad

Létrehozva:

Optimus | Fotó: Tesla

Humanoid robotok fejlesztésére koncentrál mostantól a Tesla, mert ez nagyobb üzlet, mint az elektromos autók – holott már most is ők adják el a világon ezekből a legtöbbet.

Az idén nem is dobnak piacra új modellt, elengedik az önvezető tesztprogramot is, a prioritást az Optimus robot megépítése kapja. Elon Musk szerint nincs ennél ma fontosabb cél, mert a robotok potenciálisan sokkal jelentősebbek lesznek az emberiség történetében, mint a járművek. És még ne legyen rossz előérzetünk, eszünkbe se jusson a Terminátor vagy az androidok lázadásáról szóló filmek garmada, amikben egy vizionárius milliárdos szabadítja a földre a legnagyobb, potenciálisan legyőzhetetlen ellenséget. 

Persze sokan fájlalhatják, hogy az idén még nem repeszthetnek a világ leggyorsabb, nem versenypályára készült autójával: a „csupán” 200 ezer dolláros (64 millió forintos) irányárú Tesla Roadster, ami 1,9 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/órára, 2023 előtt nem kerül már forgalomba. Ahogy a közeljövőben nem dobják piacra az első elektromos kamiont, a Cybertruckot sem. Mostantól a Teslánál minden erőforrást a robotokra összpontosítanak: Musk szavaival a gyárakon belül átrendeznek pár részleget, meg átmozgatnak pár alkatrészt. 

A még egyelőre csak látványtervként bemutatott Optimus egy 56 kilós, 121 centi magas humanoid robot lesz, aminek az a dolga, hogy az ember számára monoton, unalmas vagy veszélyes feladatokat ellássa. Ő fogja átvenni a sofőr szerepét is, ha már azt se lehet rábízni az emberekre, hogy egy önvezető autót kezeljenek. A cél, hogy mesterséges intelligenciája segítségével annyira önállóvá váljon, hogy még parancsokra se legyen szüksége a működéshez. „A gazdaság alapja a munka. De mi a helyzet akkor, ha többé nincs munkaerőhiány? Talán akkor már nem is beszélhetünk gazdaságról. Erről szól az Optimus. Tehát, rendkívül fontos” – idézte a Bloomberg a Tesla részvényeseihez szóló milliárdost. Mikor a Time magazin tavaly őt választotta az év emberének, már felhívták a figyelmünket arra, hogy az egy kézben összpontosuló, irreális mértékű magántőke mindennél nagyobb hatással lesz a jövőnkre: „Mindannyian Elon Musk világában élünk, akár tetszik, akár nem” – írták az indoklásban.

Legnépszerűbb cikkeink