Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

LSD és varázsgomba a mentális betegségek kezelésére

Létrehozva:

Fotó: Koen Suyk / ANP via AFP

A Sanghaji Biokémiai és Sejtbiológiai Intézet és a SanghajiTech Egyetem iHuman Intézetének közös kutatócsoportja létrehozta az LSD és a pszilocibin (gomba) nem-hallucinogén analógjait, a mentális betegségek kezelésére – írja a MedicalxPress a Science című folyóiratban megjelent tanulmány alapján.

Az elmúlt években a tudósok megállapították, hogy egyes hallucinogének, például az LSD és a pszilocibin (gomba), enyhülést hozhatnak a krónikus depresszióban és más mentális betegségekben, mint például a poszttraumás stressz-szindrómában szenvedők számára. A tudósok ezért közelebbről is megvizsgálták a hallucinogéneket, hogy megtalálják azokat a mechanizmusokat, amelyek segítséget nyújtanak a depresszióban szenvedőknek, és ha lehetséges, meghatározzák, hogy az ilyen szerek hallucinogén hatása szükséges-e a kezeléshez.

A kutatók a vegyületeket olyan egereknek adták be, amelyeket a depresszióig stresszeltek azzal, hogy a farkukra akasztották őket, vagy hosszabb ideig úszásra kényszerítették őket. Annak tesztelésére, hogy az egerek hallucinogén hatásokat tapasztalnak-e, a rángatózási tesztet alkalmazták. Korábbi kutatások kimutatták, hogy amikor az egerek hallucinogéneket kapnak, a fejük egyedi módon rángatózik. Annak tesztelésére pedig, hogy enyhültek-e a depresszió tünetei, megfigyelték, hogy a kísérleti egerek folytatnak-e olyan tevékenységeket, amelyeket a depresszió kialakulásakor abbahagytak. A kutatók azt találták, hogy nem rángatózott a fejük, és újra érdeklődtek a normális tevékenységek iránt. Az eredmények sugallják, hogy munkájuk jó kiindulópontot jelent a gyakori hallucinogén drogok nem hallucinogén analógjainak kifejlesztéséhez.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink