Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Portugáliában simán nyertek a szocialisták

Létrehozva:

António Costa | Fotó: Patricia de Melo Moreira / AFP

Nem várt mértékű győzelmet aratott António Costa portugál miniszterelnök a vasárnapi általános választásokon: zsinórban harmadszor nyert, az általa vezetett szocialista párt pedig abszolút többséget szerzett a parlamentben.

Az előrehozott választást azután írták ki, miután az addig kisebbségben kormányzó Costa tavaly novemberben nem tudta elfogadtatni a 2022-es költségvetést. 

A választásokon a szocialisták a szavazatok 41,7 százalékát szerezték meg, ezzel megelőzve a 28 százalékos támogatottságú (nevével ellentétesen) jobbközép Szociáldemokrata Pártot. 

Az eredmény sokakat meglepett, hiszen a közvélemény-kutatások szerint a szocialisták egyre többet veszítettek előnyükből a választás előtti hetekben. A szocialisták 117 mandátumot szereztek a 230 fős parlamentben, a fő ellenzéki szociáldemokraták 71, a szélsőjobboldali Chega pedig 12 helyet tudhatnak magukénak. 

„Az abszolút többség nem jelent abszolút hatalmat. Nem egyedüli kormányzást jelent, hanem csak megnövekedett felelősséget” – nyilatkozta a miniszterelnök. Kampányában kiemelt helyen szerepelt az adórendszer átalakítása, az egészségügy és az oktatás reformja, valamint a társadalom és a gazdaság újraindítása a több milliárd eurós uniós helyreállítási alapcsomag felhasználásával. Európa egyik legeladósodottabb országa 45 milliárd euró uniós segélyhez juthat az elkövetkező hat évben.

A segély kétharmadát állami projektekre, például jelentős infrastrukturális fejlesztésekre szánják, a másik harmadhoz pedig magáncégek juthatnak. A két legnagyobb párt költségvetési fegyelmet ígér. Costa a jelenlegi 705 euróról 900 euróra emelné a havi minimálbért 2026-ra, nemzeti konzultációt tartana a heti négy napos munkavégzésről, valamint szorgalmazza az egészségügyi beruházásokat. Eközben a PSD 21 százalékról 17 százalékra csökkentené a társasági adó mértékét.

A kormány áprilisi becslései szerint 2025-ben a bruttó hazai termék 3,5 százalékponttal lesz magasabb, mint uniós támogatás nélkül lenne.

A kormány előrejelzése szerint az adósságráta is csökken a tavalyi 127 százalékról a GDP 122 százalékára.

vg.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink