Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Csődeljárás indult a Csíki Sör ellen

Létrehozva:

Négy éve folyamatosan veszteséges a Csíki Sör, ráadásul a cégnek háromszor akkora adóssága van, mint az éves forgalma.

A cég egyik résztulajdonosa, a holland bejegyzésű Lixid Holding BV indított csődeljárást december 27-én a csíkszentsimoni Lixid Project SRL ellen,  utóbbi gyártja a Csíki Sört – tudta meg a Magyar Hang.

Emlékeztetnek: a sörgyárnak két tulajdonosa van, fele-fele arányban: Lénárd András mellett egy holland bejegyzésű cég, a Lixid Holding BV. Utóbbiról sokféle találgatás látott napvilágot, de egy 2017-ben megjelent HVG-s interjúban a szlovákiai Spisák Róbert azt mondta: a holland bejegyzésű vállalkozás a szlovákiai AZC.as tulajdona, és utóbbinak ő az elnöke.

A törvényszéki iratok szerint a holland cég fizetésképtelenség miatt indította meg a csődeljárást.

A vállalkozás egyébként már négy éve folyamatosan veszteséges, 2020 óta csökken az alkalmazottainak száma is.

Sőt, a cégnek háromszor akkora adóssága van, mint az éves forgalma, ráadásul a holland cég ráadásul nem csak a sörgyár ellen, hanem Lénárd András többi vállalkozása ellen is bírósági eljárást indított – írja a lap.

Csíki Sör: Relax!

A Csíki Sör a Transtelexnek küldött sajátos közleményében azt írta:

„A nemrégiben megjelent cikkben leírtak kapcsán, a hivatalos álláspontunk: Relax! Nem vagyunk csődben! Részletek később”

A lap megjegyzi: a Csíki Sörnek abban igaza van, hogy (még) nincsenek csődben. A Lixid Holding BV a fizetésképtelenség megállapítását kérte. Azért indított eljárást a Lixid Project SRL ellen, hogy a bizonyítékok (érvek és ellenérvek) alapján a bíró eldöntse, hogy ténylegesen fennáll-e ez az állapot. Fizetésképtelenségi eljárás akkor indulhat egy cég ellen, ha egy egy bizonyos nagyságú tartozást 90 napon belül nem tud fizetni.

Ha a bíró megállapítja, hogy fizetésképtelen a cég, és ha megfelel a törvényes kereteknek, akkor megnyitja a fizetésképtelenségi állapotot, kinevez egy vagyonkezelőt, és elindul egy procedúra. Megfigyelés alá kerül a cég, és kielemzik, hogy miért került ebbe a helyzetbe, miért nem tudja kifizetni a tartozásait.

A Transtelex által megkérdezett szakértő szerint fizetésképtelenség még nem jelent csődöt, nem jelenti a cég felszámolását. A fizetésképtelenségi eljárás eredménye lehet a cég újraszervezése is. Ezen kívül lehetősége nyílik a két félnek a megegyezésre, és valamilyen módon a tartozás törlesztésére.

160 felett, észre sem veszed, és elhagyod a valóságot

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, gyorshajtással bukott le Lénárd András, a Csíki Sör tulajdonosa Romániában, amiért 3300 lejes (mintegy 250 ezer forint) pénzbüntetést és 90 napos jogosítvány-bevonás jár. A Csíki Sör tulajdonosa a román rendszámú Bentleyvel 162 kilométer per órás sebességgel repesztett az Arad megyei Nagylak közelében az autópályán – azon a szakaszon, ahol egyébként százas korlátozás volt érvényben. A Magyar Hang cikke szerint Lénárd nem nyugodott bele a büntetésbe és fellebbezett: arra hivatkozott, hogy ő magyar állampolgár, aki diplomata-útlevéllel is rendelkezik, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízottja.

A vállalat problémáiról már 2022 őszén írtunk. Akkor derült ki, hogy a cég bezárja a debreceni, győri és hódmezővásárhelyi telephelyeit, és a dolgozókat is elbocsátják. Ennek az oka a csipszadó robbanásszerű növekedése, a sör jövedéki adójának növekedése, valamint a forint ingadozása volt.

(Kiemelt fotó: AFP)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink