Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Eddig 12 ezer orvos jelezte kamarai tagságának fenntartását

Létrehozva:

Röpke öt nap alatt ennyien jelezték, hogy a Magyar Orvosi Kamara tagjai kívánnak maradni. Aki még nem tette meg, 25 nap áll rendelkezésre a visszajelentkezésre.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) a Facebook-oldalán közölte hétfőn délelőtt, hogy a kötelező tagság megszüntetéséről szóló szerdai törvénymódosítás óta 12 ezren jelezték, továbbra is tagok akarnak maradni.

A sebesen megugrott taglétszámot a MOK nem kis iróniával kísérve a vörös-zöld színtévesztést vizsgáló Ishihara-teszttel tudatta.

Mint ismert, március elsejével megszánt az orvosok kötelező kamarai tagsága, miután az országgyűlés gyorsított eljárásban, 24 óra alatt elfogadta a 122 igen és 31 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül, pont egy hete benyújtott törvénymódosítást. Miután Novák Katalin köztársasági elnök aznap alá is írta, már szerdán életbe lépett a Magyar Orvosi Kamara jogköreinek változásáról szóló törvény.

Az orvosoknak még 25 napjuk van arról nyilatkozni, hogy továbbra is a kamarai tagok maradnak-e. Aki nem nyilatkozik, az a határidő lejártával automatikusan törlődik a tagok közül.

A szervezet fb-oldalán két napja azt is közölték, hogy a MOK egy olyan „szakmai közösség, amely része az európai orvosi társadalomnak és a szakmai tisztaságot képviseli. Célunk, hogy a kamarához tartozás presztízs legyen és a kamarai tagokról el lehessen mondani, hogy egy hivatásrend elismert tagjai”.

A 24.hu idézi Kincses Gyula a Forbes magazinnak adott interjúját, amelyben az elnök elmondta: dühöt nem, de mérhetetlen csalódottságot érzett a kamarával szembeni durva és szakmaiatlan támadás miatt.

Mint fogalmazott: „durva és minden igazságalapot nélkülöző támadás volt. Mi abból indultunk ki, hogy az elmúlt bő három évből két és fél év egy jó együttműködést hozott – elsősorban a belügyminiszterrel. De az utóbbi időben egyre több volt a feszültség, eredménytelenség. Ezért is éreztük, hogy most kell nyomást gyakorolnunk, hogy tárgyalásokat kényszerítsünk ki”.

(Kiemelt kép: Kincses Gyula, a MOK elnőke. Fotó: Merész Márton)

Legnépszerűbb cikkeink