Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kásler lemondását követelték a tüntetők

Létrehozva:

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara által szervezett szombati demonstrációra az ország valamennyi megyéjéből érkeztek ápolók, nővérek és egészségügyi szakdolgozók. A Hősök tere nagyjából megtelt az elégedetlen egészségügyisekkel – jelentette laptársunk, a 168.hu.

A tüntetők Kásler Miklós erőforrás-minisztert meghívták, de ő nem vett részt a demonstráción. Levelet küldött maga helyett, amelyre hangosan kiabálta a tömeg, hogy mondjon le. A belügyminiszter Pintér Sándor is levelet küldött, a neve hallatán hosszasan fütyült és fújolt a több ezer ember. 

Balogh Zoltán, a  Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke azt mondta: azért jöttek el demonstrálni, mert arculcsapásként élték meg az egészségügyi szolgálati jogviszonyt bevezető törvényt. Nem hallgattak meg bennünket” – jelentette ki. 

A pandémia kellős közepén, 2021 március 21-vel vezették be az új szolgálati jogviszonyt szabályozó törvényt, amit közel 3000 egészségügyis nem írt alá, sokan pedig kényszerből szignálták. A szakdolgozók és az ápolók ugyanis nem kaptak jelentős béremelést, így tovább nőtt az orvosok és az ápolók közötti bérszakadék.

Néhány oltásellenes civil megpróbált a színpadhoz férkőzni, de a rendőrség elvezette őket. Felszólalt Kincses Gyula, Magyar Orvosi Kamara elnöke, mondván: az orvosok és a szakdolgozók közösen alkotnak csapatot, ezért evidens, hogy eljött a tüntetésre. Beszélt Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke is, aki kifejtette, az elmúlt másfél év alatt a gyógyszerészek is megküzdöttek a polgárokért és egymásért. Szenvedélyes beszédet mondott Üveges Péterné, a Magyar Szakdolgozói Kamara fekvőbeteg-ellátási alelnöke. Kijelentette: 8-10 ezer egészségügyis hiányzik a betegellátásból. „A döntéshozóktól kizárólag azt hallani, hogy az orvosi létszámhiány rendezése okoz gondot, viszont hazugság, hogy ápolói szinten minden rendben van” – mondta. Kálmánné Simon Mária az alapellátás munkatársai nevében szólalt fel. „Nekünk nem jár a 10 munkanap pótszabadság? Pedig a szívünket-lelkünket kitettük a betegekért! Hétről-hétre szerveztük a védőoltásokat, küzdöttünk az orvosok mellett a betegekért” – emlékeztetett. Irinyi Tamás, a Csongrád-Csanád megyei területi szervezet elnöke közölte: egy egészségügyis pályakezdő nettó 155 ezer forintot visz haza, 30 év után ez a fizetés nettó 190 ezer forint lesz. Úgy érzi, az országvezetőség szerint az ápolók csak annyit érnek, mint ami az ágytálba kerül. 

Az egészségügyisek azt kérik, hogy állítsák vissza a közalkalmazotti jogviszonyukat, szeptember 1-től kapjanak 30 százalékos béremelés és 2022. január 1-től igazítsák bértáblájukat az orvosokéhoz

168.hu/ph

(Kiemelt kép: MERÉSZ MÁRTON)

Legnépszerűbb cikkeink