Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Menczer Fialánál: Nem a külügy dönt a vakcinák engedélyezéséről

Létrehozva:

Az államtitkár szerint továbbra is az OGYÉI dönt, a külügy csak információkat szerez be.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és az ország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára volt Fiala János vendége szerdán reggel.

“Engem is nagyon foglalkoztat, lesz-e tokiói olimpia, el lehet-e halasztani újra, meg lehet-e tartani nézők nélkül, egyik rosszabb forgatókönyv, mint a másik. Élő ember nem tudja megmondani, milyen lesz nyáron az átoltottsági helyzet nyáron. Nagyon drukkolok, hogy meg lehessen tartani az olimpiát, mert akkor mi is találkozhatnánk egy kerthelyiségben” – válaszolta a sportdiplomáciáért is felelős államtitkár Fiala János kérdésére.

“Nem kéne ellenségképet csinálni a sportolókból” – foglalt állást Menczer, aki szerint az oltási rend legfőképpen egészségügyi kérdés, nem politikai. “Az ebben a formában hazugság, hogy a futballistákat már megint beoltják, nem egyszerű focistákról volt szó, hanem olimpikonokról” – reagált az élsportolók beoltásának visszhangjára az államtitkár.

“Hogy az EU közösen lépett fel, az eredetileg jó ötlet volt, egy 500 milliós közösséget képviselni. Nem vonom kétségbe a jó szándékot. Sok vakcinát akartak szerezni, a baj az, hogy ez nem valósult meg” – mondta Menczer az uniós vakcinabeszerzésről. Az államtiták szerint többszörös az átoltottsági arány azokban az országokban, amelyek nem csak az EU-n keresztül beszerezhető vakcinákra hagyatkoztak. “Jelenlegi ismereteim szerint a szerződések késve, nem megfelelő mennyiségre köttettek és ezek megvalósítása sem érhető el, mert a Pfizer és az AstraZeneca bejelenti, hogy kevesebbet fog szállítani” – mondta Menczer.

A külügyminisztérium államtitkára szerint a vakcinához való hozzáférésnek az államon keresztül kell történnie, az egyenlő hozzáférés elve ugyanis sérülne a profitorientált magáncégek bevonásával. Menczer a Magyar Orvosi Kamara transzparenciát sürgető levelére úgy reagált, hogy biztos benne, hogy az OGYÉI vezetői eleget fognak tenni a MOK kérésének.

“Nem félreértésekhez, hanem hazugságokhoz vezetett” – nyilatkozta Menczer Fiala János reggeli műsorában arról a rendeletről, amelynek értelmében a más országokban más kipróbált vakcinák gyorsított engedélyezésére nyílt lehetőség. “Nem a külügyminisztérium dönt, nem a külügyminiszter dönt, hanem információt szerez és arról tájékoztatja az OGYÉI-t, Hadházyék szándékosn hazudtak erről” – mondta az államtitkár. “A minisztérium a nagykövetségeken keresztül szerez információkat, azok jelentést tesznek a minisztériumnak az adott ország hivatalos forrásai alapján. Kínában 18 millió ember kapta meg a Sinopharm vakcinát, Szerbiában 40 ezer, a világban több, mint 21 millió, sehonnan nem jelentettek problémát. Az OGYÉI a döntéshozó, voltak Kínában és Oroszországban, megtekintették a dokumentációt, a gyógyszergyárakat. A külügy csak a lehetőséget teremtette meg, nem döntött az OGYÉI helyett – részletezte Menczer.  

Legnépszerűbb cikkeink