Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

185 ezer forint a nyugdíj középértéke

Létrehozva:

A KSH friss adatbázisából már nemcsak az átlagnyugdíj, hanem a mediánnyugdíjra vonatkozó adatok is megismerhetővé váltak.

Részletes adatokat publikált a KSH a nyugdíjakról: az új adatbázisban olyan statisztikák is szerepelnek, amelyekről korábban nem állt rendelkezésre hivatalos adat. Megerősítést nyert, hogy a 2023. januári átlagnyugdíj 208 ezer forintra tehető, de azt is megtudhattuk, hogy a mediánérték (azaz a helyzeti középérték) mindössze 185 ezer forintra rúg – írja a hvg.hu.

A 2022 nyári és őszi korrekciók hatására évközben még további 8,6 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, ide nem számítva a 13. havi nyugdíj és a nyugdíjprémium hatását. Legutóbb pedig megérkezett a 2023 januári, 15 százalékos nyugdíjemelés, ezzel együtt pedig mostanra már 24,9 százalékkal nőtt egy adott nyugdíjas bevétele az előző év januárjához képest – írja a lap.

Az itt bemutatott nyugdíjemelések és egyéb hatások következtében a tavaly januári 164 102 forintról idén januárra 208 168 forintra emelkedett az öregségi nyugdíjak átlagos értéke, ami összesen csaknem 27 százalékos növekedésnek felel meg.

(Fotó: illusztráció. 2021.01.27. Idős hölgy gumikesztyűben viszi a táskáját a koronavírus második hullámában. fotó: Dimény András)

Legnépszerűbb cikkeink