Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Egy magyar mindjárt az űrbe megy

Létrehozva:

A Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, ISS) halad a Nap előtt, Gyöngyös közeléből fotózva 2019. június 26-án. Az űrállomás körülbelül 0,6 másodperc alatt haladt el az égitest előtt | Fotó: MTI / Komka Péter

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos szerint több évtizedes lemaradást hoztak be a magyarok űrkutatás terén.

Kezdhet készülődni az újabb magyar űrhajós.

1972 óta 32. alkalommal rendezték meg múlthéten a Magyar Űrkutatási Fórumot. Az eseményen a magyar kormány augusztusban elfogadott űrstratégiájának bemutatása mellett szó esett a legfontosabb hazai űrműszer-fejlesztésekről, valamint űrjogi kérdésekről is szó esett. 

Ferencz Orsolya miniszteri biztos is beszélt a konferencián. Mint mondta, Magyarországnak három év alatt több évtizedes lemaradást sikerült pótolnia az űrkutatás terén – ennek szerinte ékes bizonyítéka a kormány által augusztusban elfogadott dokumentum az űrstratégiáról. Hozzátette: Magyarország jelenleg szerepet vállal az összes, számára fontos, közös európai űrügynökségi programban. Több mint fél tucat kétoldalú űrkutatási együttműködési megállapodást kötöttek és további államokkal is tárgyalnak, emellett olyan magáncégek is a partnerei lettek az országnak, mint a Virgin Galactic.

Egy, a Magyar Nemzetnek adott interjújában Ferencz azt is elmondta, hogy vannak olyan kis- és közepes vállalkozások, amelyek az űrpiacról élnek, és beszállítói a legnagyobb nemzetközi cégeknek. Kiemelte például a sugárzásmérés és -védelem terén alkotott műszereket, valamint a gyógyszer- és élettani kutatásokat. Kijelentette: Magyarország az évtized közepén telekommunikációs műholdat bocsáthat fel, és piaci szolgáltatóként léphet be a világ műsorszórásába és globális hírközlésébe.

A tervek szerint 2024–2025 körül kerülhet sor a következő magyar űrhajós tudományos küldetésére a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) – jelentette be a miniszteri biztos. A magyar űrhajósprogramról és annak tervezett tudományos kísérleteiről szóló kerekasztal-beszélgetésen arra is fény derült, hogy hamarosan meg fog jelenni egy felhívás, amellyel kutató űrhajósokat toboroznak majd a nemzeti űrhajósprogram számára. Jelentkezőkből várhatóan nem lesz hiány, ugyanis a tájékoztatás szerint nemrég az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajós-válogatására is nagy számban jelentkeztek Magyarországról. A kiválasztási folyamatot követően az amerikai Axiom Space céggel együttműködve, a tervek szerint 2024–2025 körül kerülhet sor a következő magyar űrhajós tudományos küldetésére a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

Legnépszerűbb cikkeink