Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Talált valamit a Nagyon Nagy Teleszkóp

Létrehozva:

„Bizonyítékaink vannak arra, hogy egy Föld-szerű bolygó van egy 35 fényévre található csillagrendszer lakhatósági zónájában” – nyilatkozta Olivier Demangeon, a Portugáliában lévő Portói Egyetem Asztrofizikai Intézetének kutatója, az eredményeket bemutató tanulmány vezető szerzője. Ez a Naprendszeren kívüli, Földhöz hasonló méretű égitest felfedezése az élet utáni kutatás fontos lépése – véli a szakértő. „A bolygó olyan légkörrel rendelkezhet, amely képes az élet támogatására” – jelentette ki María Rosa Zapatero Osorio, a madridi Asztrobiológiai Központ munkatársa.

Az Európai Déli Csillagvizsgáló Chilében lévő Nagyon Nagy Teleszkópjának (VLT) spektrográfja segítségével egy, a Vénusz tömegének felével rendelkező bolygót is felfedeztek. Ez az L 98-59 csillagrendszer központjához legközelebb lévő égitest, és a legkönnyebb exobolygó, amelynek tömegét a radiálissebesség-mérés segítségével sikerült megmérni. Az Astronomy & Astrophysics című tudományos lapban bemutatott tanulmány szerzői szerint felfedezésük egy technikai áttörés eredménye. „A spektográf által biztosított precizitás és stabilitás nélkül ez a mérés nem lett volna lehetséges. Ez egy lépés előre abban, hogy meg tudjuk mérni a legkisebb bolygók tömegét a Naprendszeren túl is” – idézi Zapatero Osoriót a Phys.org tudományos ismeretterjesztő portál.

Azonosítottak egy olyan bolygót is a lakhatósági zónában, mely nagy valószínűséggel úgynevezett óceánbolygó lehet: tömege akár 30 százalékát alkothatja víz. A két másik bolygó, amely közelebb kering az L 98-59 jelű csillaghoz, nagy valószínűséggel száraz, de kis mennyiségben tartalmazhat vizet.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA TESS nevű műholdjának mérései szerint az L 98-59 körül keringő három bolygó mérete a Földének 0,85-1,52-szerese. A spektográf határozta meg a bolygók sűrűségét, amelyből következtetéseket lehetett levonni az égitest víztartalmára. Felfedeztek továbbá egy negyedik bolygót és feltételezik egy ötödik bolygó létét is, mely már elegendő távolságra van a csillagtól ahhoz, hogy felszínén is víz legyen.

mti/ph

(Kiemelt kép: | M. KORNMESSER – ESO)

Legnépszerűbb cikkeink