Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Önkéntes marslakókat keres a NASA

Létrehozva:

Marsi panoráma | Fotó: Handout / JPL / Caltech / NASA / AFP

A kritériumok mindegyikének megfelelő jelentkezők egy Mars-szimulátorba költöznek.

Bár a Mars az emberek számára még nem lakható, a NASA már készül a lehetőségre, és magasan képzett önkénteseket keres, akik a houstoni Johnson Űrközpontban felállított Mars-szimulátorban egy éven át belekóstolnának a marsi életbe.

A szokatlan álláshirdetésben négy 30-55 év közötti, egészséges, nemdohányzó és mindenevő amerikai állampolgárt – vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező, angolul anyanyelvi szinten beszélő jelöltet – keresnek. A jelölteknek ezenkívül rendelkeznie kell valamilyen tudományos, technológiai, mérnöki vagy matematikai szakterületen szerzett egyetemi diplomával és legalább két éves szakmai tapasztalattal. Ha főiskolát vagy katonai akadémiát végeztek, akkor legalább 4 év szakmai tapasztalattal kell bírniuk.

Aztán már nincs más hátra, minthogy készen álljanak arra, hogy 2022 szeptemberétől egy évet eltöltsenek a NASA 160 négyzetméteres, 3D-nyomtatással készített Mars Dune Alpha névre keresztelt szimulátorában. Itt lesz saját szobájuk, konyha, két fürdőszoba, nappali, edzőterem és egy kis kert is, ahol zöldségeket termeszthetnek. Az önkéntesek magas juttatásban is részesülnek, mert a szimulátorban a marsi környezetben való életben maradást tesztelik, csak földi körülmények között.

A bezártság és a spártai kényelem mellett a küldetés résztvevőinek még a NASA mérnökei által folyamatosan generált válsághelyzeteket is kezelni kell, és megküzdeni az elemekkel, mint Matt Damonnak a Mentőexpedíció című filmben. Például megoldást kell találniuk arra, mihez kezdenek, ha elfogy az élelem, meghibásodik a technika, miközben a kommunikációra is várni kell a központtal.

A munka része továbbá a rendszeres, szimulált űrséta, amihez be kell öltözni szkafanderbe, továbbá a virtuális valóság és a robotok irányítása, miközben a földi csapat Nagy Testvérként folyamatosan szemmel tartja őket, ellenőrzi a fizikai és mentális állapotukat, tudományos adatokat gyűjt és velük együtt próbál megoldásokat találni az emberiségre váró marsi kihívásokra. 2024-ben és 2025-ben újabb önkéntes csapatokkal folytatják a szimulációs kísérletet, aminek tanulságait a későbbi, valódi Mars-missziók űrhajósainak kiképzésébe is beépítik.

Legnépszerűbb cikkeink