Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Összeült Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter: együtt indulnának az előválasztás második fordulójában

Létrehozva:

Fotó: Bielik István és Dimény András

Úgy fogalmaztak: ellenfelük nem Dobrev Klára, hanem Orbán Viktor lesz.

Az ellenzéki előválasztás első fordulójának második és harmadik helyezettje Hódmezővásárhelyen találkozott, és egy négyórás megbeszélés után azzal az ötlettel álltak a sajtó elé, hogy közösen indulnak az második fordulóban. Mint Karácsony fogalmazott, úgy fognak indulni a második fordulóban, mint egy politikai szövetség két egyenrangú fele, ezért azt kérik az Országos Előválasztási Bizottságtól, hogy egymás mellett szerepeljenek a neveik a második fordulós szavazólapon.

Mint mondták, olyan programot fognak közösen alkotni, amely nem megy szembe az ellenzéki pártok programjával, emellett a jobbközép és a balközép szavazóihoz is szól. Olyan kormányt akarnak létrehozni, amelyben nem számít, melyikük a miniszterelnök és melyikük a helyettes: konszenzusos alapon kormányoznának, megkerülhetetlen volna a döntéseknél mindkettejük személye. Arról viszont egyelőre még nem döntöttek, ki kerüljön 2022-ben az ellenzéki lista élére miniszterelnök-jelöltként. „A programban megegyeztünk, a szereposztás lényegtelen” – idézte Márki-Zay Pétert a hvg.hu. Azt ígérték, hogy a közös minimumprogramról a következő 24 órában egyeztetnek még, aztán írásba is foglalják.

A napokban véget ért előválasztás első fordulóját a miniszterelnök-jelöltek között a Demokratikus Koalíció jelöltje, Dobrev Klára nyerte meg 34,76 százalékkal, mögötte Karácsony végzett 27,31 százalékkal, a harmadik pedig Márki-Zay Péter lett 20,43 százalékkal. A Publicus Intézet legfrissebb felmérése szerint úgy lenne a legjobb esélyük Dobrev ellen, ha összefognának, Karácsony lenne a miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay pedig a miniszterelnök-helyettes. Akkor a válaszadók 48,4 százaléka szavazna Karácsony és Márki-Zay szövetségére, és csak 40,3 százaléka a DK jelöltjére.

Karácsony egyébként a Telexnek adott interjújában kijelentette, hogy ő mindenképpen jelölt lesz, csak akkor lép vissza, ha elüti egy villamos. Márki-Zay Péter viszont arról beszélt, hogy ha kell, és Karácsony nem teszi meg, ő az utolsó pillanatban képes lesz félrerántani kormányt, mert ez is egy igazi államférfi felelőssége.

Legnépszerűbb cikkeink