Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Taroltak a streaming-szolgáltatók

Létrehozva:

Moses Ingram amerikai színésznő, Marielle Heller amerikai színésznő, író, Scott Frank amerikai rendező, Anya Taylor-Joy brit-argentin színésznő, William Horberg, Mick Aniceto és Marcus Loges amerikai producerek (b-j) a Vezércsel (The Queen's Gambit) című sakkdráma alkotói és szereplői a legjobb minisorozatnak járó díjjal az amerikai televíziós Emmy-díjak 73. átadási ünnepségén Los Angelesben 2021. szeptember 19-én. | Fotó: MTI/AP/Invision / Chris Pizzello

A koronavírus-járvány után végre rendes kerékvágásban tarthatták meg a 73. Emmy- gálát.

Az ünnepség a személyes találkozás öröme mellett a Netflix sikeréről szólt. A világ elsőszámú streaming szolgáltatója lekörözte a mezőnyt, összesen 9 díjat zsebeltek be.

A begyűjtött trófeák alapján a streaming szolgáltatók vették át a vezetést a hagyományos tévécsatornáktól. A Netflix a brit királyi családról szóló A koronával hét, A vezércsel című sakkdrámával két Emmyt szerzett.

„Nem találok szavakat” – mondott köszönetet Peter Morgan, aki alkotója és írója is volt A korona című sorozatnak, amelynek színészeit, forgatókönyvét és rendezését is Emmy-díjjal jutalmazták. A sorozat két sztárja, a Károly herceget alakító Josh O’Connor és a Londonból bejelentkező, Erzsébet királynő szerepét játszó Olivia Colman kapta a férfi és női főszereplőnek járó díjat. Colman a díjat egy rendkívüli utazás szép befejezésének nevezte, és édesapjáról is megemlékezett, akit a világjárvány idején veszített el. A szereplőgárdából epizódalakításáért, az idén elhunyt Fülöp herceget megformáló Tobias Menzies-t és a Vaslady-t játszó Gillian Andersont is Emmy-díjjal jutalmazták.

Az Apple TV+ sorozata, a Ted Lasso pedig négy díjjal távozott a gáláról.

„Ennek a sorozatnak a lényege a család, a mentorálás, a csapatmunka. Enélkül én sem lennék itt” – hangsúlyozta Jason Sudeikis, aki első Emmy-jelölését váltotta díjra a Tedd Lasso főszereplőjeként. A brit focicsapathoz érkező amerikai edzőről szóló széria női és férfi mellékszereplője, Hannah Waddingham és Brett Goldstein is díjazott lett.

Bár idén rekord számú színes bőrű jelöltje volt a televíziós akadémia díjainak, Coelen kívül végül csak RuPaul, a RuPaul’s Drag Race című valóság-versenysorozat sztárja és a Hamilton szereposztása lett díjazott.

A díjátadón a szeptember 6-án elhunyt, az HBO Drót című sorozatából ismert, Emmy-jelölt színészről, Michael K. Williams-ről is megemlékeztek. A műsort készítő producerek a ceremóniával azt is hangsúlyozni akarták, hogy a televíziózás jelentősége mennyire megnőtt a járvány idején.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink