Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Párkapcsolati akadályverseny, célban az oltárral

Létrehozva:

Fotó: Netflix / Aarón Ortega

Valentin-napra időzítette a Netflix a Vak szerelem című reality-sorozat új évadát, amiben újabb tucatnyi szimpatikus fiatal keres párt úgy, hogy a lánykérésig nem is látják egymást, csak egymás hangja és a beszélgetéseik tartalma alapján adják a fejüket elköteleződésre. 

A megmosolyogtató komolysággal csak pszichológia kísérletnek hívott párválasztó show egyelőre jóval sikeresebb, mint elődei közül bármelyik. A Nagy Ő 26 évadából csupán egyetlen esetben állt az álompár oltár elé, nekik azóta három gyerekük is született, és kétszer megesett, hogy a Nagy Ő utóbb a „második udvarhölggyel” bútorozott össze. A Vak szerelem első évadából azonban két pár is kitart, ők nemrég ünnepelték a harmadik házassági évfordulójukat. Valamit mégiscsak tudhat a módszer, hogy első körben zárt kapszulákban, spanyolfallal elválasztva hagyják ismerkedni a jelentkezőket, így számos felszínes szempontot kizárnak, ami vízválasztó lehet egy első randin. Például, milyen az illető bőrszíne, alkata, magassága, kisugárzása, egyáltalán beleillik-e a típusunkba, ha van ilyen. A kísérlet eddig igazolja, hogy a hasonló közegből, kulturális, családi háttérből jövők úgyis megtalálják egymást, ritka az ellentétek vonzása, ha a látvány nem játszik szerepet. Érdekes, mennyire beszippantja a szereplőket a meggyőződés, hogy itt fogják megtalálni életük párját, ha már eddig a való világban nem sikerült. Nem biztos, hogy bennük volt a hiba, napjainkban a zöldmezős randizás kész aknamező, elég végignézni a Netflix kínálatán A Tinder-csalótól a „szexi sorozatgyilkosokig”. Érthető, ha többen inkább visszatérnek a randizás hagyományosabb formájához, csak nem a szüleik, hanem pszichológusok és tévéproducerek által előválogatott jelöltekkel ismerkednek. 

 

Fogatlanul is elfogadnák

Vakon beszélgetve az elvárások helyett a fantázia lép működésbe, ami később ugyanúgy visszaüthet, ha a választottra nem illik az idealizált kép, amit róla festettek. Az első személyes találkozás előtt még mindenki erősködik, hogy bármilyen is a másik, most már megszerette és akár fogatlanul is kitart mellette. Ehhez képest csak kellemesen csalódhatnak, mert a beválogatott szereplők egytől-egyig vonzó emberek, legalábbis ügyesen emelik ki az előnyös tulajdonságaikat, és millió dolláros a mosolyuk. Ezután az egyhetes mexikói luxusvakáción még biztonságos buborékban fedezhetik fel a kapcsolatuk fizikai oldalát, és itt már több párnál repedezik az idill. Megint erősködnek, ez nem lehet akadály, majd egymáshoz nőnek, mint a régi időkben a párok, és kitartanak akkor is, ha a szexitájm „olyan, mintha a nagynénémet ölelgetném.” 

Itt találkoznak először egymással nagyobb körben is, és a kapszulában még kikosarazott, de szintén dögös potenciális partnerek elbizonytalaníthatják őket a végső választásukban. Ez inkább a férfiakra jellemző, akik már vakon is több vasat tartottak a tűzben, miközben menyasszonyaik őket és egymást méregetik, keresve az okot az első közös veszekedésre. Sokan gondolják úgy, hogy „bajban” kell megismerni a társukat, meg a kapcsolat elején meg kell húzni a határokat, így a hét végére a férfiak idegeit alaposan megtépázzák a drámakirálynők. A nők védelmében szólva, ez a sok romboló rituálé meg az ősbizalmatlanság nem a semmiből jön, hanem korábbi kapcsolati sérülés. Az élet igazságtalan, ezekért sosem azok lakolnak, akik már leléptek, hanem aki utánuk jön. 

 

Isten nem volt vegán

Bár a közeledésben segít, ha a jegyesek az életben fontos dolgokról hasonlóan gondolkodnak, így matematikailag kevesebb az esélyük az összekülönbözésre, simán kiverheti a biztosítékot annyi is, ha az egyik fél saját magának keveri a bio fogpasztát, míg a másik a fogkrémgyártó ipari maffia rabságában él. Mindenkinek össze kell csiszolódni, a kérdés csak az, kinél hol végződik a kompromisszum-készség. Nem sok esélyt adhattunk annak a párnak, akik azon vesznek össze, hogy a világ az evolúció során vagy Isten keze által jött létre, noha a férfi annyira eltökélten bizonygatta nyitottságát, hogy nyolc vegán év után először megkóstolt egy beefsteaket menyasszonya orra előtt. Nem rajta múlott, a másik oldal nem szavazott bizalmat egy kötekedő ateistának. 

 

Gyors előretekerés a lagziig

Pénteken érkezik a reality következő adagja, amiből kiderül, hogyan sikerült a próbaházasságnak szánt összeköltözés. Az előzetesből már látszik, hogy egyre több a konfliktus, hiszen zavaró körülményként megjelenik a család – egyes szülők is próbálnak beleszólni a választásba –, a munkahelyi terhelés és a piszkos anyagiak. Persze szerkesztési elvként ezeket emelik ki, hogy érzelmileg érdekeltté tegyék a nézőket a párok sorsában. Érezhetően nő a nyomás, ahogy közeledik az esküvő napja, és pár hét alatt ledaráltatják velük, ami egy hétköznapi kapcsolatban években mérhető. A végén az a pár lesz a nyerő, amelyik a gyors kiégést elkerüli, és a korábbi példák azt mutatják, akik az extrém akadálypályát túlélik, működőképes házasságot kapnak jutalmul – legalábbis 3-4 éves távlatban, a többit majd meglátjuk a tízéves „osztálytalálkozón”.

Legnépszerűbb cikkeink