Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Elhunyt Póka Egon

Létrehozva:

Póka Egon blues-zenész A.G. Weinbergerrel (Rácz Weinberger Attila) közösen adott koncertjén a Szent László Napok rendezvénysorozaton az erdélyi Nagyváradon, a Rhédey-kertben 2014. június 27-én. | Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A Hobo Blues Band, a P. Mobil, majd a Póka Egon Experience Máté Péter-díjas basszusgitárosa, zeneszerzője 68 éves volt.

A régóta súlyos májproblémákkal küzdő zenész halálhírét lánya tette közzé a közösségi médiában, amit aztán Schuster Lóránt, a P. Mobil vezetője, Borlai Gergő, Póka zenésztársa és Deák Bill Gyula is sorra megerősítettek.

Póka Egon Benedek 1953-ban született Budapesten. Első ismertebb zenekara a Metro volt: a Sztevanovity Zorán által vezetett, addigra többször átalakult együttesben 1971-ben zenélt. Legnagyobb sikereit a Hobo Blues Band tagjaként érte el: a zenekarban 1978-tól 1993-ig tizenkét lemezen játszott, köztük a legsikeresebben, az 1984-ben megjelent dupla albumon, a Vadászaton, amelynek zenéjét Tátrai Tiborral közösen jegyzi.

„Nem tudatosan választottam ezt a hivatást. Amikor annak idején leültettek szüleim a zongorához, és éveken keresztül szinte fel sem állhattam mellőle, kötelességből, és nem szeretetből zenéltem. Amíg a többi gyerek kint játszhatott az utcán, nekem folyton gyakorolnom kellett” – emlékezett vissza egy korábbi, Librariusnak adott interjújában.

Mint mondta, jóval később kezdett el komolyabban érdeklődni a zene, főként a beat, majd a rock iránt. „Ekkor sem voltam azonban igazán tudatos, sodródtam az árral, a véletlen pedig úgy hozta, hogy megismerkedhettem többek között olyan kivételes művészekkel, mint Fogarasi János, Orszáczky Jackie, Horváth Charlie vagy Radics Béla. Egy rendkívüli galeribe csöppentem, ahová nem engedtek be akárkit” – magyarázta Póka.

2009 és 2011 között, a zenekar utolsó korszakában ismét játszott a HBB-ben, és az elmúlt években is többször színpadra lépett Földes László Hobóval. 1997-től 2009-ig a P. Mobil tagja volt, utána saját formációja, a Póka Egon Experience vezetője lett. Alapítója, igazgatója volt a budapesti Kőbányai Zenei Stúdió művészeti szakképző iskolának. 

2003-ban Kőbánya díszpolgára lett, 2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, 2019-ben Máté Péter-díjat vehetett át.

Librarius / MTI

Legnépszerűbb cikkeink