Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Két magyar is felkerült a Time magazin világ 100 legbefolyásosabb emberét felsoroló listájára

Létrehozva:

Rédai Dorottya | Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Egyikük a Meseország mindenkié című könyv projektkoordinátora.

A Nobel-díjra is esélyesnek tartott Karikó Katalin szereplése talán kevésbé meglepő.

A listára felkerült azonban a Labrisz Leszbikus Egyesület által 2020-ban megjelentetett Meseország mindenkié című mesekönyv projektkoordinátora, Rédai Dorottya is, aki kiadói munkája mellett a CEU Demokrácia Intézetének kutatója is.

Ahogy a méltatásban írják, az LGBTI+ közösség az egyik legnépszerűbb célpontja Orbán Viktor gyűlölethadjáratának, ezért sok bátorság kell ahhoz, hogy Magyarországon valaki egy ilyen vállalást teljesítsen. Mint hozzáteszik, a kormány minden csatornán azt sulykolja, hogy mindenki, aki más, különböző, az veszélyt jelent az országra. Rédai Dorottya pedig akarva-akaratlanul is a szimbóluma és megtestesítője lett annak a bátorságnak, amire ilyen súlyos környezetben sokaknak szüksége lehet. Miközben a könyv valójában nem tesz mást, csak megmutatja, milyen színes is az élet.

A méltatás írója, Terry Reintke – aki egyébként az európai parlament egyik német tagja is – megjegyzi, ők azért reménykednek, hogy egyszer ennek a történetnek is boldog vége lesz.  

„Az, hogy bekerültem a TIME100 listára, nagy megtiszteltetés számomra és a Labrisz számára is, nemzetközi elismerése a projektben végzett hatalmas munkánknak” – olvasható Rédai közleményében, amit egyébként a CEU adott ki.

„Tovább bátorít, hogy folytassam a munkám abban a rendkívül ellenséges politikai környezetben, amelyben most élünk. Azt az üzenetet közvetíti, hogy nagyon fontos az, amiért dolgozunk, és remélem, hogy más aktivistákat is arra ösztönöz majd a régióban, hogy továbbra is foglalkozzanak az LMBT+ kérdésekkel, még akkor is, ha ez nehéz, kimerítő és néha félelmetesnek vagy reménytelennek tűnik” – folytatta Rédai.

A kötet egyébként 17 kortárs szerző 17 meséjét tartalmazza, szereplői pedig különféle hátrányos helyzetű csoportok. A témai között ugyanúgy megtalálható az azonos neműek közötti szerelem vagy a nemváltás, ahogy a mélyszegénység és a párkapcsolati erőszak. Mint a HVG írja, a 2020 szeptemberében megjelent mesekönyv eddig több mint 30 ezer példányban kelt el, és jövőre nyolc európai nyelven jelenik meg.

A könyv eladásai egyébként tragikomikus módon akkor lőttek ki, amikor az önmagát korábban vélhetően felelős, 21. századi politikusnak valló Dúró Dóra mégis úgy döntött, hogy jó ötlet lesz a magyar kultúra dicsőítése közepette egy politikai akció részeként megsemmisíteni.  A legszégyenletesebb magyar és európai emlékeket idéző könyvrombolást aztán szintén jó ideje példanélküli támadássorozat követett. Több könyvkereskedőt megfenyegettek, sőt egy politikai szervezet uszító politikai feliratokkal megbélyegezte azokat a boltokat, amelyekről úgy vélték, forgalmazzák a könyvet.

Legnépszerűbb cikkeink