Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nem kérhetnek védettségi igazolást a kollégiumok

Létrehozva:

Képünk illusztráció: BME Kármán Tódor Kollégium | Fotó: Pesti Hírlap archív

Ezek szerint tehát szabálytalanul járt el a Semmelweis Egyetem, ahol már korábban döntöttek arról, hogy csak azok kaphatnak szobát/ágyat, akik védettséget szereztek a koronavírus ellen.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) olyan sajtóhírek futottak be, hogy bizonyos egyetemek kollégiumaiba csak védettség igazolással lehet bejutni. A NAIH közölte: nincs ilyen rendelkezés, az egyetemek nem kérhetnek igazolást.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság sajtóinformációk alapján arról értesült, hogy több hazai felsőoktatási intézmény a hallgatók kollégiumi elhelyezésének feltételéül szabja a koronavírus elleni védettség igazolását – írták közleményükben.

A Hatóság már több tájékoztatójában és állásfoglalásában kifejtette, hogy a koronavírus elleni védettség ténye, illetve annak hiánya egészségügyi adatnak, így különleges adatnak minősül, ezek jogszerű kezelésének feltételrendszerét az általános adatvédelmi rendelet, valamint az azt kiegészítő magyar jogi rendelkezések határozzák meg.

Az úgynevezett kötelező adatkezelés esetén az adatkezelés jogszerűségének tipikusan alapvető feltétele, hogy azt uniós vagy tagállami jogszabály kifejezetten elrendelje. (Ilyen például az kormányrendelet is, amely a rendezvények látogatásának szabályairól rendelkezik.)

A Hatóság tudomása szerint a jelen közlemény kiadásának időpontjában nincs hatályban olyan rendelkezés, amely a koronavírus elleni védettség igazolását a kollégiumi férőhelyek igénybevételének feltételeként írja elő, és ez esetben az érintett hozzájárulásának önkéntessége sem állapítható meg.

A hatóság tehát felhívja a figyelmet arra, hogy ilyen jogszabály hatályba lépéséig a felsőoktatási intézmények a kollégiumi elhelyezés feltételeként a koronavírus elleni védettség igazolását jogszerűen nem kérhetik – tudatta a NAIH.

Az ügy előzménye, hogy az Eduline portál szerdán írta meg, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium a hét elején javaslatot küldött az egyetemeknek és főiskoláknak, miszerint „a kollégiumokat, diákotthonokat egészséges, tüneteket nem mutató, magukat egészségesnek érző, lehetőség szerint a koronavírus elleni védettségüket igazoló személyek vegyék igénybe”. A felsőoktatási intézményeknek eszerint lehetőségük van arra, hogy védettségi igazolványhoz kössék a kollégiumi beköltözést. A lap szerint van, ahol már be is jelentették: védettségi nélkül nincs szoba. Sőt, van olyan intézmény – ilyen például a Semmelweis Egyetem, – ahol már korábban döntöttek arról, hogy csak azok kaphatnak szobát/ágyat, akik védettséget szereztek a koronavírus ellen. Ez pedig, mint most kiderült, teljesen szabálytalan.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink