Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Szabad az út az Unión belül – megkötésekkel

Létrehozva:

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto via AFP

A kínai vagy orosz oltással immunizált magyarok akkor utazhatnak korlátozás, illetve tesztelés nélkül, ha a fogadó ország elfogadja ezen oltóanyagokat.

Könnyebb lesz az utazás az Európai Unión belül február elsejétől. A tagállamok ugyanis jóváhagyták azt az ajánlást, amely szerint az uniós védettségi igazolvánnyal rendelkezők szabadon mozoghatnak majd a tagállamok között.

Február elsejétől nem korlátozhatóak a tagállamok közötti utazásban azok a személyek, akik rendelkeznek az uniós védettségi igazolással. Ezt tartalmazza az Európai Tanács által elfogadott friss ajánlás. A legnagyobb újdonság a döntésben az, hogy a mentesség csak a személyek védettségi státuszától függ, nem attól, hogy honnan indulnak. Az uniós igazolás birtokában az embereket sem tesztelésre, sem karanténra nem kötelezhetik majd. Az uniós igazolványt az EU-ban elfogadott oltással, a betegségből való gyógyultság igazolásával, illetve negatív koronavírus-teszttel lehet kiváltani. Az egyes tagállamok saját hatáskörben elfogadhatják az EU által nem elfogadott oltásokat is, ha azokat egy másik uniós tagállam, illetve az Egészségügyi Világszervezet engedélyezte. Ez azt jelenti, hogy a kínai, vagy orosz oltással immunizált magyarok akkor utazhatnak korlátozás illetve tesztelés nélkül, ha a fogadó ország elfogadja ezen oltóanyagokat.

Február elsejétől egyébként változnak az uniós digitális igazolás érvényességi szabályai is. Onnantól lényegében a második oltást (A Janssen oltóanyag esetében az első oltást) követő 14 nap után számít érvényesnek a dokumentum és kilenc hónapig használható. Az emlékeztető-oltás beadásával az igazolás érvényessége is kitolódik.

Legnépszerűbb cikkeink